Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta povezuje britansku rok grupu Juraja Hip i Novi Sad?

Foto: Ultimate Classic Rock

Svet hard roka napustio je Ken Hesli, kompozitor, pevač i klavijaturista Juraja Hip britanske grupe. Preminuo je u 75. godini, a jedna stvar zauvek će povezivati ovaj kultni britanski bend i Novi Sad.

Novi Sad je nakon Drugog svetskog rata imao preko dve stotine mesta na kojima su se održavale takozvane igranke, koje su se organizovale od Zmaj Jovine gimnazije do čuvenog Studija 24, koji se nalazio pored Radničkog doma.

Koncerti stranih bendova bili su retkost u Novom Sadu, a prvi koncert je bio nemačkog rok sastava The Lords, 1967. godine.

Novi Sad je nakon njih čekao dugi niz godina posete velikih bendova, dok početkom decembra 1983. godine na Sajam nije došla britanska hard rok grupa Juraja Hip. Kako je bilo na tom koncertu priseća se Bogomir Mijatović, nekadašnji voditelj i muzički urednik.

“Sećam se da sam žurio na taj koncert, jer sam završio sa emisijom i čak nisam stigao da odem do kuće, već pravo na koncert. Sa sobom sam nosio novu ploču slovenačke grupe Buldožer. Nakon koncerta, otišao sam u bekstejdž, a na ploči sa sobom poneo kući autograme svih članova”, priseća se Mijatović. “To je bio ozbiljan sastav. U to vreme, već je umro prvi pevač, ali sve pesme su ostale, što je u muzici i najbitnije.”

Potpisana ploča članova benda Juraja Hip u vlasnišstvu Bogomira Mijatovića; foto: Privatna arhiva Bogomira Mijatovića

Na tom koncertu, predgrupa je bila naša grupa Kerber, koja ih je pratila na celoj turneji po Jugoslaviji. Ovo nije bila prva njihova turneja po tadašnjoj Jugoslaviji, već su u oktobru 1977. godine održali koncert u Beogradu u hali Pionir. Nakon tog koncerta, osvanuo je naslov u RTV reviji “Batine uračunate u cenu”, jer su redari bili grublji prema omladini koja je “samo želela da skače na rok koncertu”.

“Prisustvovao sam i tom koncertu, naravno. Prva ploča Juraja Hip je moja omiljena koju su objavili. Puštao sam je svake nedelje u svojoj emisiji. Hensli je bio fantastičan klavijaturista”, govori Mijatović, koji je i autor knjige NS rokopedije- novosadska rok scena 1963-2003.

Na internetu se u prodaji može naći poster sa novosadskog koncerta 1983. godine, sa svim pojedinostima. Karta je koštala 300 dinara, koncert je bio zakazan za 21 čas, a organizator jedna od najvećih kuća Jugoton.

Na pitanje da li i dalje čuva kartu u svojoj kolekciji, Bogomir Mijatović odgovara:

“Nikada ne bih prodao kartu. Neke stvari nemaju cenu, znate. Čuvam i plakat.”

Ulaznice za važne koncerte tog perioda u Novom Sadu, između ostalog i spomenutog Juraje Hip; foto: Privatna arhiva Bogomira Mijatovića

Koliko je Juraja Hip bila važna da Novi Sad stavi na muzičku kartu rok sveta, govori njihov dolazak na turneju. Koliko je to bilo važno za Novi Sad, govorio nam je Mijatović. Biti deo sveta značajno je i danas, kada ga posećuju velike muzičke zvezde današnjice.

“Sada kada dođu veterani, ja nemam nikakva očekivanja. Samo dolazim da im se poklonim. Ono u muzici što ostaje je pesma”, dodao je sagovornik.

Autor: Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti