Претрага
Претрага
Close this search box.

SUSRET BRATA I SESTRE POSLE POLA VEKA: Danas će biti emitovana prva epizoda mini-serije “Dara iz Jasenovca”

Foto: "Film Danas"

Prvi srpski igrani film o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon njegovog zatvaranja, “Dara iz Jasenovca”, malo koga je ostavio ravnodušnim.

Ostvarenje reditelja Predraga Gage Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić, pisano je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša. Priča o stradanjima srpskih, jevrejskih i romskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti Jasenovac u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata, dirnula je u srce više miliona ljudi kraj malih ekrana u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori koji su, 20. februara 2021, pratili TV premijeru.

Reditelj je dugo želeo da zaokruži priču o neobičnoj i snažnoj desetogodišnjoj devojčici Darinki, njenom mlađem bratu Budimiru i njenoj porodici Ilić, a namere je napokon ostvario. Mini-serija “Dara iz Jasenovca”, od četiri epizode, biće premijerno emitovana od 9. do 12. januara na dva kanala, Radio-televiziji Republike Srpske, u 20.10, i Superstar TV, u 21.00.

Serija je sastavljena od filma i novih scena, a radnja počinje 1991. godine, za vreme “Zadarske kristalne noći”. Baš tada će se i sresti Dara i Budo, 50 godina posle bekstva iz Jasenovca

Serija je sastavljena od filma i novih scena, koje su snimane od oktobra 2021. do leta prošle godine u Baru, Bjeloj, Risnu i Perastu. Radnja počinje 1991, za vreme “Zadarske kristalne noći”, kada je više od dve hiljade naoružanih Hrvata krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba u Zadru. Baš tamo će se sresti Dara i Budo, i to 50 godina posle bekstva iz Jasenovca. Njih dvoje dugo nisu imali nikakav kontakt, jer su ih razdvojili nakon napuštanja logora smrti. Budu je usvojila hrvatska porodica i on celog života misli da je Hrvat, a njegov sin Ivan će učestvovati u “Zadarskoj kristalnoj noći” i paliti srpske kuće. Međutim, kada se Dara i Budo posle pola veka ponovo sretnu, vratiće im se sećanje na bolnu prošlost iz Jasenovca.

Novosti.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sava
11.01.2023 09:47

Nista od tog obrcanog prve dve epizode su iz prvog filma tako da od novih epizoda verovatno nece biti nista

Povezane vesti