Претрага
Претрага
Close this search box.

Svečano otvorena izložba “Svesno napuštanje realnosti: Sava Sekulić i Ilija Bosilj

Foto: Galerija Matice srpske

U okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini i Galerije Matice srpske biće otvorene dve izložbe Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i Pomorišac – Vasa Pomorišac u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić svečano je otvorena u petak, 14. juna u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Fabio Čei, predsednik Fondacije Busolera Branka, dok je izložbu otvorila Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine.

Foto: Galerija Matice srpske

Dr Tijana Palkovljević Bugarski osvrnula se na saradnju između Galerije Matice srpske i Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini: „Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić realizuje se na osnovama izuzetne saradnje i aktuelne razmene izložbi između Galerije Matice srpske i Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Sinoć smo imali čast da u Jagodini u adaptiranoj i obnovljenoj zgradi muzeja otvorimo izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac i predstavimo jedan od najuspešnijih projakta koji smo realizovali u okviru obeležavanja jubileja 175 godina Galerije Matice srpske. Večeras našoj publici i sugrađanima predstavljamo jednu izuzetnu gostujuću izložbu i dva autora čija dela nikada do sada nisu izlagana pod krovom Galerije.“

Dr Ivana Bašičević Antić publiku je upoznala sa ova dva umetnika: „Ilija Bosilj i Sava Sekulić istaknuti su autori srpske umetnosti 20. veka. Veliku retrospektivnu izložbu Ilije Bašičevića Bosilja je novosadska publika imala prilike da vidi poslednji put 1995. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Rad drugog umetnika kojem je izložba posvećena, Save Sekulića, prikazuje se prvi put u ovom gradu.“

Foto: Galerija Matice srpske

Fabio Čei istakao je: „Kao predsednik italijanske Fondacije Bussolera Branka (naša misija je da pružimo podršku naučnom istraživanju i kulturi), ponosan sam na to što smo prošle godine po prvi put u Italiji, u kući „Art Brut“, uspeli da predstavimo tako izuzetne umetnike, koje podržavamo i kojima smo domaćini u namenskoj građevini iz 17. veka. Bila je to izložba nastala zahvaljujući važnom sporazumu o partnerstvu sa MNMU i zajedničkim namerama, kao i jedinstvenom vizijom koju delimo sa direktoricom Ivanom Bašičević Antić, te pođednakim interesovanjem za Savu Sekulića i Iliju Bašičevića Bosilja.“

Maja Gojković je proglasila izložbu otvorenom rečima: „Čestitam organizatorima izložbe i zahvaljujem se italijanskim partnerima na podršci, a svima vama večeras i publici koja bude posećivala izložbu, želim da svesno napustite realnost i u direktnom kontaktu sa ovim divnim radovima Ilije Bašičevića Bosilja i Save Sekulića otkrijete neku novu lepotu i pronađete neki novi motiv za radost, sreću i brojne druge stvari koje u čoveku bude ljubav prema životu i neponovljivo zadovoljstvo postojanja.“

Na poziv muzeja Kaza del art brut (Casa dell’Art Brut) iz Mairana di Kasteđa u Italiji, u junu prošle godine Muzej marginalne i naivne umetnosti iz Jagodine predstavio je italijanskoj javnosti izložbu Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić koja je privukla veliku pažnju publike. Koncept izložbe rezultat je dve prethodne izložbe koje je MNMU predstavio u prostoru Kulturnog centra Srbije u Parizu: Moć vizije (2021) i Svet po Iliji (2022).

Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić predstavlja 67 radova ova dva umetnika iz različitih muzejskih kolekcija, a prate je i dva dokumentarna filma: film o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića nastalo u produkciji Centarfilma, dok film o Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić i nudi i segmente razgovora sa samim umetnikom. Izložbu dopunjuje dokumentacija među kojom je i pismo Žana Dibifea o Ilijinoj umetnosti nastalo kada ga je Dibife uvrstio u svoju kolekciju (koja danas čini Collection dell’Art Brut u Lozani). S obzirom na značaj umetničkih opusa koji su izloženi, jer se radi o dva međunarodno najpriznatija autora iz domena sirove umetnosti, ali i o opusima koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i određen teorijsko umetnički aspekat koji doprinosi njenom značaju.

Foto: Galerija Matice srpske

Dva istaknuta akademika člana Srpske akademije nauka i umetnosti, Dejan Medaković i Vojislav Đurić, svoj stav o visokoj vrednosti opusa Ilije Bosilja aktivno su zastupali za života. Profesor Medaković je Iliju smatrao jednim od deset najznačajnijih srpskih slikara, a Vojislav Đurić je stručno obradio njegovu umetnost.

Pored Centra Žorž Pompidu u Parizu, MSU u Beogradu, muzeja Museum of Everything u Londonu, MSUV u Novom Sadu, Ilijini radovi se nalaze u prestižnim privatnim kolekcijama poput kolekcija Maks Bila i Karla Pontija. Nakon samostalne izložbe u Njujorku u Galeriji Sent Etjen 2006. godine, ređaju se Ilijine izložbe među kojima i ona na kojoj je prikazan zajedno sa Pol Kleom, Kandinskim i Pikasom.

Teme oba izložena opusa su globalne, vezane za opšta pitanja postojanja čoveka, života i smrti, porodice i religije, i stoga su njihove slike razumljive svuda u svetu. Oba autora, i Sava i Ilija, u svojim opusima stvaraju nove svetove, a kroz vizuelnu umetnost izražavaju misli filozofske prirode brišući skoro potpuno svoj unutrašnji, duševni život kao izvor inspiracije. Njihove slike ilustruju slobodu izražavanja očiglednu u ikonografiji ovih slika, autentičan vizuelni izraz kao i filozofsku dimenziju pitanja i odgovora koje te slike adresiraju.

Izložbu prati trojezični katalog (srpski, italijanski i engleski jezik) sa tekstovima autorke izložbe dr Ivane Bašičević Antić, Barbare Safarove, Jerka Denegrija, Žana Dibifea i Ivane Jovanović. Kustoskinja izložbe je msr Mirjana Brmbota, muzejska savetnica Galerije Matice srpske.
Realizaciju izložbe Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Pokrovitelj izložbe je DDOR osiguranje Novi Sad.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti