Претрага
Претрага
Close this search box.

Tačno vek od rođenja velikog Aleksandra Tišme, Novi Sad postao bogatiji za njegov mural (FOTO)

Foto: Printscreen/facebook/Ugljesa Colic

Novosadski književnik, urednik i akademik Aleksandar Tišma rođen je na današnji dan pre tačno jednog veka, a tome u čast Srpska Atina je postala bogatija za njegov mural, koji joj je ostavio u amanet Uglješa Colić.

Mural se nalazi u ulici Braće Ribnikar br. 5, na ulazu u Društvo književnika Vojvodine.

Aleksandar Tišma je rođen 16. januara 1924. godine u Horgošu a preminuo 15. februara 2003. u Novom Sadu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu, a kratko je studirao u Budimpešti. Bio je dugogodišnji urednik u Izdavačkom preduzeću Matice srpske u Novom Sadu i urednik “Letopisa Matice srpske”. Dobitnik je brojnih nagrada, pa i ordena Legije časti Francuske.

Za književno stvaralaštvo dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu: Brankovu nagradu (1957), Oktobarsku nagradu Novog Sada (1966), Nolitovu nagradu (1977), NIN-ovu nagradu za roman (1977), Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu (1978), Književnu nagradu „Szirmai Karoly” (1977. i 1979), Andrićevu nagradu (1979), Nagradu Oslobođenja Vojvodine (1982), Nagradu Željezare Sisak (1984), Sedmojulsku nagradu SR Srbije (1988), Nagradu za evropski feljton u Brnu (1993), Nagradu Lajpciškog sajma knjiga (1996), Državnu nagradu Austrije za evropsku književnost (1996), Nagradu grada Palerma „Mondello” (2000), Nagradu „Svetozar Miletić” za publicistiku (2002) i posthumno Vukovu nagradu (2003). 

Bio je jedan od najpriznatijih literata srpskog jezika u inostranstvu, član ne samo Srpske akademije nauka, nego i Berlinske. Njegova dela prevedena su na preko 20 jezika, čime je Tišma postao cenjen i čitan i van srpskog i jugoslovenskog kulturnog prostora.

U njegovu čast ustanovljena je književna nagrada koja se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku.

Pisao je poeziju, pripovetke, romane, a njegova najznačajnija dela su: “Upotreba čoveka”, “Knjiga o Blamu”, “Za crnom devojkom”, “Kapo”, “Vere i zavere”, “Ženarnik”…

Podsećanja radi, povodom velikog jubileja, stogodišnjice od rođenja velikog Aleksandra Tišme, organizovani su brojni događaji u Novom Sadu tokom janura, a možete ih pogledati OVDE.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti