Претрага
Претрага
Close this search box.

TAMBURAŠKA MUZIKA JE SIMBOL VOJVODINE Tradicija koja se negovala još u starim NOVOSADSKIM KAFANAMA, a jedna pesma ukazivala je na PROSIDBU (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Iza nas je nekoliko dana koje je obeležio muzički inistrument, simbol Vojvodine – tambura. Tamburaši i njihova muzika koja svaki put iznova oživi kroz poznati festival “Tamburica fest”.

Mnogi ne znaju da je Novi Sad, onomad, bio grad boema i tamburice, pa je tako Novosadsko tamburaško društvo angažovano 1897. godine u Nemačkoj, a bili su rame uz rame sa Simfonijskim orkestrom iz Berlina, kazali su sinoć na istoimenom festivalu, podsetivši publiku na istorijat ove tradicije koja se dugo neguje u Novom Sadu.

Krajem 19. veka, tambura je bila veoma primitivan instrument, a osnivanje tamburaških sastava je tada bilo tek u povoju.

Foto: nsuzivo.rs

“Novosadske kafane u to vreme bile su tamburašima druga kuća, a oni su vlasnicima kafana pomagali u tome da gosti što više popiju. Neke od najpoznatijih kafana bile su “Kod Jelisavete”, današnja kafana kod Hotela “Vojvodina”, zatim, kafana “Kod bele lađe” koja se nekada nalazila u centru grada, u Njegoševoj ulici” – kazao je moderator na sinoćnjem “Tamburica festu” i dodao:

Početak Njegoševe ulice i nekada čuvene kafane „Bela lađa”; Foto: Vikipedia

-Na repertoaru tamburaša pevale su se sledeće pesme: “Ti već spavaš zlato moje”, “Tebe grli tihi san”, “Sunce jarko ti ne sijaš jednako” i mnoge druge. Kako priča , ako bi se pesma završila s “Od bisera grana”, čuvenim svatovcem, to je imalo posebno značenje – da onaj ko je poručio ovu pesmu, želi  da zaprosi ruku devojke.

Orkestar “Kverkus” iz Đakova, Republike Hrvatske, pobednik je ovogodišnjeg, 16. Svetskog “Tamburica festa“, odlučio je stručni žiri predvođen Snežanom Janjušević Jevtića.

Velik broj građana prisusvovao je sinoćnjoj finalnoj večeri na Trgu slobode, a još danas, svi ljubitelji tambure, imaju priliku da posete promociju Zbornika stručnih radova Svetske tamburaške asocijacije u Menratovoj palati u Novom Sadu, od 11 časova, na adresi Kralja Aleksandra 14.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Aleksandra
17.09.2023 10:42

Tamburica je oteta Deronjama!!!

Povezane vesti