Претрага
Претрага
Close this search box.

Tamburica festival kuca pred vratima – Sve o programu i učesnicima ovogodišnjeg festivala (VIDEO)

Foto: Gradske unfo
Šesnaesti po redu „Tamburica fest“ održaće se i ove godine u Novom Sadu od 14 do 17. septembra, a osim tradicionalnog zvuka tamburice posetioci će moći da uživaju i u vokalnim sposobnostima domaćih, ali i stranih izvođača. Ovogodišnji repertoar prilagođen je i mladim građanima, tako da je uvrštena i zabavna muzika.
Foto: Gradske info

Naravno, kao i prethodne godine za ovaj festival otvoren je i „Muzej tamburice“, koji se nalazi u „Menratovoj palati“, reprezentativnom secesijskom zdanju izgrađenom 1908. godine, u Ulici kralja Aleksandra 14.

U ovogodišnjoj postavci muzeja, posetioci mogu videti tamburicu koja je pripadala legendarnom Janiki Balažu. Ovaj vredan eksponat muzeju je donirao naš čuveni panonski šansonjer, Zvonko Bogdan, počasni predsednik Svetske tamburaške asocijacije.

Osim ovog eksponata, posetioci će biti u prilici da vide i druge eksponate svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumente i notne zapise Mite OreškovićaVase JovanovićaSave VukosavljevaMarka Nešića i mnogih drugih.

Što se tiče repertoara, prvi dan festivala obeležiće „Tamburaška promenada“ – parada fijakera,  a naveče građane očekuje „Tamburaško kafansko veče“ do 23.00 sata.

Foto: Gradske info

Svečano otvaranje rezervisano je za drugi dan festivala, petak, koncertom Gradskog tamburaškog orkestra„Branko Radičević“ iz Rume i mešovitog hora Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada.

Od prošle godine na repertoar festivala uvrštena je „Tamburaška Mondovizija“, u kojoj se takmiče vokalni solisti kao i kompozitori. U petak, 15.09. na Trgu slobode u okviru  „Tamburica festa“, koncert će održati i poznati pevač Dejan Matić. Dok će subotnji dan zatvoriti „Lexington bend“, u čijem nastupu će svakako uživati mlađe generacije.

Čitav program možete pogledati na sajtu „Tamburica festa“.

Osnivač festivala dr. Jovan Pejčić izjavio je da očekuje veliki priliv gostiju kako domaćih tako i inostranih posetilaca.

„Ove godine smo se potrudili da pripremimo jedan zanimljiv i bogat program i po reakcijama očekujemo veliku posećenost“, izjavio je Pejčić.

U našem video prilogu možete da zavirite u „Muzej tamburice“ i da, od kustosa Muzeja Vojvodine Aleksandra Antunovića, čujete koji istorijski značaj ima ova izložba. Takođe u videu možete čuti nešto više o predstojećim nastupma od rukovodioca umetničkog programa festivala, Jovana Travice, kao i od osnivača dr Jovana Pejčića.

 

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti