Foto: NS Uživo

Tri dana u Novom Sadu te, ne tako davne, 1942. godine, bila su obojena u crveno. Ljudi su streljani na ulicama, na Štrandu, a jedna od najtragičnijih priča je svakako ona o braći Jovandić. 

Tog petka, 23. januara, ostala je sama. Njene sinove Milorada (28), Savu (26), Paju (24), Živka (20) i Boru (15) ubile su nacističke snage u dvorištu njihove kuće u nekadašnjoj Rumenačkoj ulici.

Živko je imao priliku da se spasi, jer je vlasnik pivare u kojoj je radio upozorio ga je na zločin koji se spremao. Mladić nije želeo da braću i majku ostavi same i uputio se ka svojoj kući. Ulica je već bila blokirana, a još jedan komšija ponudio je sklonište Živku, koji je i ovog puta odbio zaklon.

Jelena Jovandić, majka petorice sinova, ispričala je 1971. godine za zagrebačke novine Arena, da se seća svake njihove reči i svakog njihovog pokreta, iako ima 77 godina. Preminula je iste godine. Ispričala je i da najstariji sin Milorad nije dao da se vrata otvore kada su vojnici zakucali, a da je najmlađi Borko i dalje bio u krevetu, pa su ga “neodevenog oterali u sneg”. Majci nisu dali da izađe iz kuće tako što je jedan od vojnika držao bravu, a braću su ubili, nešto nakon pola osam u jutro.

Jelena Jovandić, majka petorice sinova ubijenih u Raciji 1942. godine; foto: Arena; Yugopapir

“Vojnik je bio snažniji od mene, i nije mi dao da u dvorište izađem… U to sam čula više pucnjeva. Glas moje dece više nisam čula”, dala je izjavu 1944. godine Jelena Jovandić.

Njeni sinovi bačeni su u Dunav, sa ostalim žrtvama Racije.

Ona je ispred kuće zasadila pet jablanova, u čast svojim sinovima. Jelena Jovandić se pojavila na suđenju pojedincima koji su izvršili zločine u Raciji, 1946. godine. U iskazu je izjavila da je ubici oprostila, ali da to nikada neće moći da zaboravi. Mađarski fašista je za taj, i ostale počinjene zločine, dobio smrtnu kaznu vešanjem.

Novi Sad je dobio ulicu Braće Jovandić, u starom Jovanovskom kraju, na Rotkvariji, kako nikada ne bismo zaboravili nevine civilne žrtve strašnih januarskih jutara.

Autor: Ivona Karan

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
26/01/2021 08:15

Ne možeš biti normalan kad izjaviš da oprastaš ubici svoje petoro dece.

Miloš
24/01/2022 22:55
Reply to  Marko

Slažem se…tu nema oprosta

Zokinho
27/06/2022 12:36
Reply to  Marko

Bukvalno to govori da je ostala normalna, dok bi vecina poludela od tuge…