Претрага
Претрага
Close this search box.

U Galeriji „G spot“ u Novom Sadu izložba skulptura Željke Momirov

Foto: Grad Novi Sad

Galerija “G spot, Graffiti” predstavlja skulpture jedne od najznačajnijih umetnica na savremenoj likovnoj sceni u našoj zemlji i regionu – Željke Momirov. Otvaranje izložbe je u subotu od 20 sati u Kosovskoj ulici broj 21a u Novom Sadu.

Željka Momirov rođena je 1962. godine u Novom Sadu, danas živi i stvara u Beogradu i jedna je od najznačajnijih umetnica na savremenoj likovnoj sceni u ovom delu Evrope.

Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu na katedri vajarstva, smer skulptura u prostoru i u arhitekturi 1987. godine, postdiplomske studije završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Predavala je na Akademiji umetnosti u Prištini i Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Od 2005 god. u statusu istaknutog umetnika.

Dobitnik je više nagrada i priznanja i istaknuti je umetnik Srbije. Imala je oko 400 kolektivnih izložbi i 44 samostalnih izložbi u zemlji i u svetu sa preko 30 postavljenih skulptura u prostoru širom bivše SFRJ.

„Vajarka Željka Momirov prepoznaje se po personalnim osobinama: ambicioznosti, agilnosti, energiji i strategiji delovanja i komunikacije, poželjnih na savremenoj sceni. I samo školovanje na postulatima klasične skulpture i dobrog zanata na Fakultetu primenjenih umetnosti fundiralo je praktični i vitalni jezički i idejni koncept Željke Momirov. U procesu traženja vlastitog stvaralačkog uporišta problem skulptorske forme (s)vodila je ka neokonstruktivističkom jezičkom modelu asimilujući delom iskustva modernizma kao i beogradske nove skulpture iz poslednjih decenija prošlog veka“, napisala je Ljiljana Ćinkul u svojoj likovnoj kritici.

danas.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
21.04.2023 17:17

Haha G spot, kakav primitivizam strasno… 🙂

Last edited 11 Meseci Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti