Претрага
Претрага
Close this search box.

U Galeriji Matice srpske otvorena izložba Pomorišac – Vasa Pomorišac povodom Dana državnosti! Vesić: Mi pokušavamo da sačuvamo i vratimo deo našeg UMETNIČKOG BLAGA koje je nažalost po čitavom svetu rasuto (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije danas je u Galeriji Matice srpske u okviru izložbe Pomorišac – Vasa Pomorišac premijerno predstavljen program Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca.

Ovim povodom, prisutnima se obratio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, Milan Đurić gradonačelnik Grada Novog Sada, i dr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske.

Foto: nsuzivo.rs

— Veoma nam je drago da uoči državnog praznika Dana državnosti među monumentalnim radovima svestranog umetnika Vase Pomorišca, poslednjeg od 11 stipendista Galerije Matice srpske. Kao jedan od osnivača društva umetnika Zograf, Pomorišac je svojim autentičnim stilom stvarao umetnička dela inspirisana srpskom umetničkom tradicijom, te se u njegovom opusu stvaralaštva mogu sagledati dela poput Proglašenje Dušanovog zakonika, Ženidba Dušanova, Boj na Deligradu i Zbor zborila gospoda hrišćanska. U našoj galeriji pribavili smo još jedno delo Pomorišca, a to je slika pod nazivo, “Banović Strahinja” koja je nastala 1936. godine  i koja na najbolji način govori o Pomoriščevoj posvećenosti srpskoj prošlosti na najbolji način. Ovo umetničko delo biće otkupljeno od njegovog sina Gordana Pomorišca zahvaljujući sredstvima Ministarstva za kulturu i obogatiće kolekciju Galerije Matice srpske – rekao je pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske.

Foto: nsuzivo.rs

Njegova dela čuvaju se u brojnim privatnim kolekcijama u Evropi, ali i u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu. O njegovoj priznatosti u svetu umetnosti svedoče brojne porudžbine i dela izvedena u različitim medijima, raznovrsne tematike i za različite potrebe – od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, vitražima i ilustracijama za knjige, do nacrta za novčanice.

Foto: nsuzivo.rs

Prisutnima se takođe obratio i ministar Vesić koji je ovom prilikom istakao:

-Velika mi je čast što danas otvaram izložbu u jednoj od naših najvećih kulturnih institucija. Sutra ćemo proslaviti 200 godina od Prvog srpskog ustanka i 146. godišnjicu nezavisnosti naše zamlje. Veoma je važno da pokažemo kao država, koja danas proslavlja svoj Dan državnosti, da umemo da komuniciramo sa našim srednjim vekom. Mi smo narod koji nema ni jednog srednjovekovnog vladara na svojim novčanicama. Često ponašamo kao da je naša istorija počela 1804. godine,ali naša istorija traje mnogo duže i ovo je prilika da pokažemo naš slavni srednji vek gde je jako značajna uloga naših umetnika. Recimo kod Pomorišca se vidi njegova želja da predstavi srpski srednji vek na realističan način i da kroz svoje slike to i dočara – rekao je ministar i dodao da je na nama da kroz ova dela i naše sećanje čuvamo sećanja na srednji vek.

Foto: nsuzivo.rs

Srbija vraća u svoje vlasništvo velika umetnička dela

On je takođe dodao da naša država Srbija tokom poslednjih godina počinje da otkupljuje velika dela i da ih vraća. Tako je Grad Beograd kupio iz inostranstva nekoliko značajnih dela, među njima i jednu sliku Paje Jovanovića i to je trend koji treba da se nastavi jer se snaga jedne zemlje ne zasniva samo na ekonomiji već i u tome da možemo da sačuvamo i da vratimo deo našeg umetničkog blaga koje je nažalost po čitavom svetu rasuto.

Foto: nsuzivo.rs

-Sada smo sigurni da će generacije iza nas imati osećaj nacionalne pripadnosti – poručio je Vesić.

M.Š.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Baba Roga
16.02.2024 14:24

220 godina je od PSU, ispravite vest. Sigurno da nije rekao tako!

Povezane vesti

Претрага