Претрага
Претрага
Close this search box.

U noći kada je 1993. godine nestala slika, počinioci su ostavili samo originalni ram, bez tragova: Danas imate JEDINSTVENU priliku da pogledate jedno od najvećih umetničkih blaga Srbije u Muzeju Vojvodine (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nakon 29 godina otkako je iz dvorca u Čelarevu ukradeno kulturno blago od neprocenjivog značaja i umetničko delo “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861”, poznatog slikara Vlaha Bukovca, vraćeno je u Srbiju, u Muzej Vojvodine

Ova slika je pre godinu dana nađena u Cirihu kod jednog kolekcionara, a juče je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeju Vojvodine.

-Slika predstavlja vizuelno svedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja značajnih za Srbe, naročito na prostoru Vojvodine. Ova umetnina predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja – rekla je za NS Uživo Aleksandra Stefanov, viša kustoskinja i istoričarka umetnosti iz Muzeja Vojvodine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedan od najznačajnijih umetnika regiona, Vlaho Bukovac prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima su Svetozar Miletić, Petar Čarnojević, Nikanor Gruić, Josif Baron Filipović i mnogi drugi. Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

-Bitno je napomenuti, za sve one kojima je slika poznata, da je ona liktografski umnožavana mnogo ranije. Tačnije nakon održanog sabora 1861. godine Stefan Vulpen, novosadski fotograf zabeležio je događaj i izdao litografiju. To je predstavljalo jednu vrstu dokumenta učesnicima Sabora- naglasila je Stefanov i dodala da je tek 1901. bogati trgovac umetničkim predmetima iz Zagreba, Petar Nikolić, angažovao Vlaha Bukovca da uradi sliku u boji monumetalnih dimenzija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ovo nije jedino umetničko delo koje je nestalo iz dvorca u Čelarevu, među ukradenim slikama nalaze se još tri umetnine kojima se za sada ne zna trag.

-Svima su poznate godine u kojima je slika nestala, a mi eto 29 godina nismo imali nikakve informacije o samoj slici, praktično smo je smatrali zaboravljenom i to je tada bio neprocenjiv gubitak – rekla je Stefanov za naš portal.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U noći kada je 1993. godine nestala slika, počinioci su ostavili originalni ram u kom će se slika nakon detaljnog ispitivanja ponovo naći. Njena tržišna vrednost procenjena je na blizu milion evra, ali ona svako predstavlja neprocenjivo blago za kulturnu baštinu Srbije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ovo je jedinstvena prilika da pogledate ovu neprocenjivu umetninu, jer će se ona nalaziti u prostorijama Muzeja Vojvodine samo danas do 18.00 časova. Nakon toga slika će biti podvrgnuta konzervatorsko-restauratorskim analizama i tretmanima. Kada se višemesečni radovi okončaju slika će ponovo biti izložena u novom svetlu i prikazana svim građanima kao deo stalne postavke, naglašavaju iz Muzeja Vojvodine.

Ministarstvo kulture je pre dve godine poslalo dopis muzejima i galerijama da im dostave informacije o svim ukradenim umetninama. Podaci se još prikupljaju, pa se ne zna koliko je tačno kulturnih dobara nestalo, niti njihova vrednost. Prema našim saznanjima, Muzej Vojvodine priključio se ovoj akciji i ulaže ogromne napore kako bi se sva nestala umetnička dela koja pripadaju kulturnoj baštini Srbije vratila tamo gde i pripadaju.

Ognjen Medić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti