Претрага
Претрага
Close this search box.

Učesnici 16. Festivala nošnje, nakita i oglavlja “Biserna grana” na prijemu u Gradskoj kući

Foto: Grad Novi Sad

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je učesnike 16. Festivala nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana” koji se održava od 28. septembra do 1. oktobra. Festival organizuje Kulturni centar „Mladost” iz Futoga pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. On je jedinstven u Srbiji, jer u centar pažnje stavlja narodne nošnje i oglavlja, i okuplja kulturno – umetnička društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije i goste iz regiona. „Biserna grana” je nosilac EFFE etikete od 2017. do 2023. godine koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala.

– „Biserna grana” na jedinstven način neguje princip očuvanja materijalne kulturne baštine i folklornog nasleđa. Takođe promoviše očuvanje narodne nošnje sa prostora naše zemlje, kao bitno obeležje svakog kulturnog identiteta. Ovaj festival je praznik folklora i smotra narodnih nošnji koji svake godine okupi više od 500 učesnika i 3000 posetilaca, što svedoči o njegovom značaju. Grad Novi Sad izuzetno ceni i poštuje rad i zalaganje Kulturnog centra „Mladost” na očuvanju naše kulture i tradicije. Grad će uvek podržati manifestacije koje se zalažu za neprolazne vrednosti i doprinose promociji bogatstva kulturno umetničke baštine – rekao je Dalibor Rožić.

Prisutnima su se takođe obratili predstavnici Kulturnog centra „Mladost” Aleksandra Dobrin i Milan Stepanov koji su se zahvalili Gradu Novom Sadu na podršci.

Prema njihovim rečima, realizujući Festival „Biserna grana” uspostavljena je izuzetno uspešna saradnja sa pojedincima, institucijama i udruženjima, koji se sa različitih aspekata bave narodnom nošnjom u zemlji i regionu. Kako su istakli, cilj Festivala je da prezentuje originalne nošnje i oglavlja, autentične materijale, tehniku izrade i forme nošnji, stare tehnologije u proizvodnji tekstila i izradi nošnji, ali i da ukaže na neophodnost izrade novih kostima tako da budu što verniji originalima.

Foto: Grad Novi Sad

Na prijemu u Svečanoj sali Gradske kuće, predstavljeno je 25 parova koji učestvuju u programu Festivala. Završnica se održava se u Srpskom narodnom pozorištu, gde će u 19 časova, biti održana revija narodnih nošnji i kostima. U programu revije učestvuju kulturno umetnička društva i kolekcionari iz Srbije, kao i gosti iz Španije, Belorusije, Rumunije, Slovačke, Severne Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Publici će se predstaviti i gajdaši Vanja Ilijev iz Srbije, Sergi Lijena iz Španije, Vital Voranau iz Belorusije, Andrej Veleslav Babijar iz Slovačke, Dobos Levente iz Mađarske, gitarista Stevan Jović, vokalna solistkinja Gordana Roganović i Hor SNP. Ulaz je besplatan.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti