Umetnička dela iz Italije u Novom Sadu: Izložba “Basanova Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze“ u Muzeju Grada do kraja oktobra

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba posvećena italijanskoj umetnosti “Basanova Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze u Novom Sadu“ otvorena je u Muzeju grada Novog Sada.

Svi zainteresovani imaju priliku da pogledaju tri slike – Proleće, Jesen i Pastoralna scena (Zima) pripisane su Jakopu Basanu i pripadaju zbirci Galerije Borgeze. 

Na slici Proleće, prikazano je radosno buđenje prirode. Polazi od ugla na dnu leve strane, petlom i kokoškom u pratnji pilića i nastavlja se dijagonalno ka suprotnoj strani gde je prikazana muža koza. Sa desne strane nalazi se stari pastir koji šiša ovcu i u pozadini procvetale ruže. Na slici se nazire obris venecijanske vile koju prati vrt. U podnožju drveta čija krošnja teži ka nebu s desne strane se razaznaju figure Adama i Eve s đavolom u obliku zmije.

Jakono Besano, Proleće, Rim, Galerija Borgeze, ulje na platnu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na slici Jesen prikazani su poslovi koji se tiču berbe. Dečak u središtu slike predstvalja sponu između priprema burad, i dela slike na kojoj se bere i mulja grožđe. Fokus je i na sve instrumente za rad u polju s jeseni.

Slika Pastoralna scena, predstavlja prikaz Zime prikaz je delimično izgubljenom ciklusu Godišnjim dobima. Na sceni je prikazano selo u trenutku kada se priroda odmara. Naročito se izdvajaju domaće životinje – u prvom planu magarac, zatim mačka i pas koji trči prema kolibi u kojoj se porodica greje pokraj vatre. Sa leve strane, deo slike podseća na Golgotu u daljini se javlja figura Hrista koji nosi krst.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ova tri dela iz Galerije Borgeze, vezana za prikaz godišnjih doba, važno su svedočanstvo Basanovog stvaralaštva iz perioda 70-ih godina 16. veka, kada je ono doživelo najveću ekspanziju. Pripadaju široj kategoriji biblijsko-pastoralnih i seoskih slika koje je ovaj slikar stvarao tokom te decenije.

Anonimni autor iz Radionice Frančeska i Leandra Basana „Hrist u kući Levijevoj“; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Otvaranju izložbe prisustvova je i ambasador Italije Nj. E. Luka Gori, direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota, kao i predstavnici Galerije Borgeze i Ministratva kulture Republike Srbije.

– Ova izložba predstavlja izuzetno značajan događaj koji je samo jedan deo jake kulturne veze između Italije i Srbije – rekao je Gori.

Foto: Grad Novi Sad

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra i može se posetiti svakog dana, osim ponedeljkom, od 10.00 do 18.00 časova.

Zorica Topić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti