Večeras u KCNS, po prvi put u Srbiji, pojavljivanje Olega Mandića, poslednjeg logoraša iz Aušvica

Foto: History.com

Devedesetogodišnji Oleg Mandić iz Republike Hrvatske, poslednji logoraš koji je kao dečak januara 1945. godine izašao iz zloglasnog logora Aušvic, govoriće 19. aprila od 19 sati u Kulturnom centru Novog Sada o svemu što je doživeo tokom zatočeništva.

Oleg Mandić odveden je sa samo 11 godina u Aušvic, koncentracioni logor iz vremena Drugog svetskog rata, iz svoje rodne Opatije. U intervjuima ovaj bivši logoraš navodi da mu je život spasilo to što nije bio Jevrejin. Oleg je poznat po svojim predavanjima o ovoj temi, o njemu je snimljen dokumentarni film, kao i knjiga.

Oleg Mandić; foto: YouTube screenshot

Pre njegovog izlaganja, biće prikazan polusatni dokumentarni film „Godine kobnih iskustava obitelji Mandić sa fašizmom i nacizmom” sa autentičnim fotografijama i snimcima na kojima je čak zabeležen trenutak njegovog izlaska, sa majkom i bakom, iz logora. Posle projekcije filma sledi razgovor sa publikom.

Mandić je poslednje decenije života posvetio priči o antifašizmu i misiji širenja ljubavi i deljenja svog, po mnogo čemu, jedinstvenog iskustva proživljenog u detinjstvu. Do sada je nastupao u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, a sada prvi put gostuje u Srbiji. U prepodnevnim satima svoje iskustvo podeliće sa učenicima Karlovačke gimnazije.

Moderatorke programa su istoričarka dr Gordana Petković i pomoćnik direktora Kulturnog centra Sunčica Marković. Organizatori su Rotari klub Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada i Rotari klub Rijeka.

dnevnik.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti