Претрага
Претрага
Close this search box.

VOJNIK I SRBIN SU SINONIMI Nova izložba povodom Dana vojske u Istorijskom arhivu. Đurđev: Naša vojska je uvek bila narodna (FOTO GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Istorijskom arhivu grada Novog Sada otvorena je izložba „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. veka do danas”, nastala u saradnji sa Ministarstvom odbrane, u okviru obeležavanja Dana Vojske Srbije. 

Na izložbi su prikazani predmeti koji svojom autentičnošću, starinom, imaju ogromnu vrednost. Možemo videti šlem Kneževine Srbije iz vremena kneza Aleksandra I Karađorđevića, veoma retku kompletnu gardijsku uniformu, šajkače iz vremena Kraljevine Jugoslavije, gardijske kape iz vremena Socijalističke Jugoslavije pa sve do vojnih šlemova, odnosno pilotskih kaciga iz vremena NATO agresije 1999. godine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Prikazan je jedan dug razvoj kapa i šlemova koje pokazuju važan element u našem kulturnom nasleđu. Vojnik i Srbin su dva pojma koja su se prožimala kroz celokupnu našu istoriju i postala jedinstvena. Naša vojska je uvek bila narodna, dolazila je iz naroda i sva ta ljubav koja postoji prema uniformi i svim tim vojnim elementima vojne uniforme upravo to je važan deo našeg kulturnog naleđa koji nam pokazuje društveni, ekonomski i političke odnose koji su se razvijali u našem društvu poslednjih 150 godina- rekao je Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, za NS Uživo.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U obilasku izložbe imali smo priliku da čujemo detaljno o svakoj uniformi, kapi i šlemu. Kako su nam naglasili iz Arhiva, izložba poseduje bogatu, originalnu uniformu koja se koristila tokom Prvog svetskog rata.

U izložbenom prostoru vojne kape i šlemovi razvrstani su hronološkim nizom, po vojnim redovima i vrstama. Tako možemo vidimo da postavka počinje najpoznatijom vojnom kapom srpske vojske – šajkačom. Potom su se nizale podoficirske, oficirske, kao i pilotske kape koje su nošene na Solunskom frontu.

Iz perioda Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije izložene su kape za mornare, dvorogi šešir za svečanu uniformu nižeg oficira Kraljevine mornarice, te šake za konjičke oficire, oficire Kraljske mornarice, Kraljevskog vazuduhoplovstva.

Izložbu mogu da posete svi zainteresovani svakim radim danom od 7.00 do 20.00 časova, a kao i svi ostali programi koje organizuje Istorijski arhiv Grada Novog Sada i ovaj je besplatan. Autori izložbe su Zoran Veljanović i Dejan Kragić.

Izložba je nastala u saradnji sa Ministarstvom odbrane, a u okviru obeležavanja Dana Vojske Srbije, svečano je otvorio potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, uz prisustvo gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića.

Z.T.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
21.04.2023 12:58

E pa neće baš biti, imaju i drugi narodi vojnicku proslost, ovako samo prodajete jeftinu propagandu prostom svetu… 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti