Претрага
Претрага
Close this search box.

XVII Festival “Biserna grana” počinje sutra: Očuvanje kulturnog nasleđa u fokusu Konferencije ‘Niti prošlosti, niti budućnosti'”

Foto: KC Mladost Futog/ Srđan Doroški

Kulturni centar „Mladost“ Futog sa zadovoljstvom najavljuje XVII Festival „Biserna grana“ koji će se održati od 3. do 6. oktobra 2024. godine u Futogu i Novom Sadu. Festival, čiji je pokrovitelj Grad Novi Sad, realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Konferencija “Niti prošlosti, niti budućnosti” biće održana u petak, 4. oktobra, sa početkom u 11:00 časova, u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada. Učesnike konferencije pozdraviće Tijana Delić, Članica Gradskog veća za kulturu, i dr Milan Mićić, pomoćnika sekretara Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Konferencija će se fokusirati na očuvanje kulturnog nasleđa, naročito na narodnu nošnju, i na savremene izazove s kojima se susreću kulturno-umetnička društva. Kroz raznovrsne pristupe, eminentni govornici iz Srbije, Hrvatske i Rumunije predstaviće značajne primere i prakse koje doprinose očuvanju tradicije u današnjem društvu.

Program Konferencije obuhvata:

  • 11:00 – Otvaranje konferencije i uvodna obraćanja
  • 11:20 – 15:10 – Stručna izlaganja domaćih i inostranih eksperata iz oblasti etnologije,kolekcionarstva, muzeologije i kulturnih manifestacija.

Pored konferencije, istog dana u 15:30 biće otvorena izložba fotografija “Iz škrinje banatskih sela” kolekcionara Mariusa Mateia, PhD iz Rumunije.

Nakon toga, u 16:00, uslediće promocije knjiga Kristijana Ristića i Dalibora Todorovića, koje se bave temama odevanja i etnografskog nasleđa.

Posetioci Konferencije imaće priliku da saznaju više o metodama očuvanja narodnog nasleđa, da se povežu sa stručnjacima i ljubiteljima tradicije, te da učestvuju u diskusijama o značajnim temama iz oblasti kulturne baštine.

Ulaz na konferenciju je slobodan.

U prilogu Vam dostavljamo program konferencije, a više o Festivalu možete videti na:

XVII Festival ‘Biserna grana’: Očuvanje kulturnog nasleđa u fokusu Konferencije ‘Niti prošlosti, niti budućnosti'”

https://sites.google.com/view/festival-biserna-grana-2024

https://sn.rs/jwn4x

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага