Претрага
Претрага
Close this search box.

Za Aidu prodato 2.000 karata, opera pod vedrim nebom na tvrđavi 15. septembra

Foto: nsuzivo.rs

Pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave, 15. septembra izvešće se epsko opersko delo Aida. Prošlo je tačno 150 godina od prve izvedbe ove opere u Egiptu 1871. godine

Na sceni će biti više od 350 učesnika, među kojima su muzičari u orkerstru, članovi hora, domaći i mađunarodni solisti, baletski igrači i veliki broj statista za scenu marša vojnika.

Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, koji nastavlja saradnju SNP-a sa rediteljem Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beograda, a koreografiju je uradio Aleksandar Ilić.

Foto: nsuzivo.rs

Povodom predstojećeg događaja na konferenciji su se obratili pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić, kao i direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić ističe da je ova opera veliki i izvanredan događaj, koje je ministarstvo podržalo i prepoznalo kao veoma važan projekat.

-Nadamo se da će ovaj događaj pokrenuti ostale ustanove da prave ovakve događaje, povećaju svoje projekcije, a mi smo spremni da pozitivno odgovorimo na ovakve zahteve velike, ambiciozne i dobro je da imate snage, želje, motiva i hrabrosti da se uđe u jedan ovako zaista veliki projekat- istakao je Jokić.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naglašava da je Grad Novi Sad bezrezervno podržalo realizaciju ovog projekta, sa namerom da se plasira vrhunski kulturni program.

– Aida kao bezvremenska priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Siguran sam da će naši, i solisti iz inostranstva, zajedno sa velikim timom koji stoji iza ovog projekta, izneti ovaj vrhunski komad na najbolji način i da će time Opera Srpskog narodnog pozorišta još malo odskočiti na lestvici, na kojoj se već sada visoko kotira – istakao je Rožić.

Stevan Karanac u operi tumači lik ratnika Radamesa; foto: V. Veličković

Marta Dragaš, violinistkinja u orkestru Opere srpskog narodnog pozorišta, kaže za NS Uživo da prvi put svira operu Aida i da uživa u svakoj probi.

-Pripreme su teške, pogotovo kad je u pitanju jedna ovako velika opera kao sto je Aida gde imamo veliki broj učesnika, iziskuje požrtvovan svakodnevni rad i ulaganje ogromne energije svakog pojedinca da bi na kraju predstava zaživela u punom sjaju. Naša publika je naša podrška, njihovi aplauzi su poseban “začin” svake predstave i nagrada za uložen trud i rad i zato me veoma raduje to sto čujem da je prodato već tako mnogo karata i da ljudi u tolikom broju žele da vide ovaj nesvakidašnji dogadjaj – istakla je Marta.

Do sada je prodato 2.000 ulaznica, a tenor Stevan Karanac, koji tumači ulogu ratnika Radamesa, izjavio je za naš portal da su kostimi gotovi i da je juče bila glavna proba.

-Nemam tremu, ali imam odgovornost. Prvi put pevam premijeru u SNP-u i zbog toga sam baš uzbuđen. To je više sreća, nego pritisak- rekao je Karanac.

Opera Aida će se odigrati na trenutno najvećoj bini na Balkanu, koja je smeštena gde je EXIT-ova glavna bina.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Петар Којић
09.09.2021 21:31

Браво за представу !!! У овој опери сам певао бар четрдесет пута, што у Беогрду у опери, а штоу Новм Саду са опером и увек је билодивно !!! Какве су то цене улазница??? Ко кога овде….ва? Чини ми се да су могли да ангажују све грађане Србије за хор робова!! То би био прави спектакл !!! А ми са 43 године радног стажа, са две основне школе, две средње школе (музичка) и са два факултета, и пензијом од 40 000 како да купимо те улазнице???? Извините, доста ми је тираније, Аида је још била нормална ,!!!!

Povezane vesti