Претрага
Претрага
Close this search box.

Završen 24. festival Uličnih svirača – Gradić fest (FOTO)

Foto: Jovana Semiz

Završeno je 24. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić fest-a. Tokom tri festivalske večeri publika je imala priliku da uživa u žanrovski bogatim svirkama, performansima, predstavama, radionicama i francuskoj kinematografiji.

Hedlajneri večeri bili su ZHIVA i Džipsii, koji su Beogradsku kapiju ponovo učinili epicentrom interesovanja publike.Džipsii je svojim autentičnim nastupom izazvao oduševljenje kod publike i dokazao zašto je trenutno jedan od perspektivnijih mladih umetnika na domaćoj muzičkoj sceni.

Poslednje festivalske večeri na Trgu prote Mihaldžića ljubitelji i ljubiteljke džeza imali su prilike da uživaju u kvalitetnom programu u okviru kojeg su sa svojim kvartetima nastupili ukrajinski džezer Max Kochetov i beogradski trubač, fliglhornista i kompozitor Ivan Radivojević.

Foto: Jovana Semiz

Selektor ovogodišnjeg džez programa Vlada Maričić, nastupio je sa svojim triom i publici predstavio repertoar koji se nalazi na njegovom najnovijem albumu.

 

U Štrosmajerovoj ulici nastupio je kantautor Stefan Bogosavljević Bora, kao i i beogradski darkvejv /sint pop duo Neoneboder, nakon čega je na binu izašao japanski ulični performer EPPAI, koji je tokom tri festivalska dana imao prilike da izvede nesvakidašnje performanse koje su ispratili posetioci svih uzrasta.

Na lokaciji u Beogradskoj ulici najpre je nastupio četvoročlani sastav iz Zagreba Grozni Gadovi, nakon kojih je usledila La Tromba, energični petočlani sastav iz Čilea koji odlikuje specifičan spoj; arapska perkusija, trombon, alt i tenor saksofon.

Foto: Zoran Ješić i

Publici se predstavio i tuzlanski bend s-alt, kao i mladi kantautor i gitarista iz Niša Mitar Zorić, nakon kojeg je nastupio duo L&A Jazzical. Njihov raznolik repertoar činila je kombinacija više muzičkih pravaca poput klasične muzike, džipsi džeza i narodnih izvornih pesmama.

Na Trgu prote Mihaldžića argentinska cirkusantkinja i plašačica Cristal Circo izvela je performans Tutu, priču o nezaposlenoj plesačici slomljenog srca i njenom ulasku u svet cirkuske umetnosti.

Na bini kod Beogradske kapije najpre je nastupio petočlani pop-rok sastav iz Zrenjanina Uroš i Nejaki, kao i mladi bečejski bend Maršali, koji su, pored autorskih pesama, svirali obrade benda Eva Braun, čiji su česti gosti na turnejama.

U sklopu dečijeg kutka „Ulica priča“, koji je tokom dve festivalske večeri održan u ulici Lisinskog, organizovan je „Čitanjac“, namenjen najmlađim posetiocima, kao i program  Pravim buku, učim azbuku, koji je na jednom mestu okupio veliki broj mališana.

Foto: Zoran Ješić i

Na repertoaru poslednje festivalske večeri Gradić bioskopa bili su francuska komedija „À l’abordage“ – Svi na palubu, kao i dva kratkometražna crtana filma Athleticus“, u kojem su posebno uživali najmlađi posetioci 24. Festivala uličnih svirača – Gradić  fest-a.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2024. organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага