Foto: Tripadvisor

U Zmaj Ognjena Vuka ide se na preglede. Za Zmaj Ognjena Vuka misle da je bio doktor i pisac, verovatno ga mešajući sa Zmaj Jovom. Bio je mitski i stvarni junak. Mitski jer je “vuk Vuku lizao rane”, otac mu beše zmaj, a stvarni junak jer se uporedo borio protiv Turaka i protiv Čeha i Poljaka.

Jug Bogdanova, Hajduk Veljkova, Vojvode Šupljikca… A onda na red dođe i Zmaj Ognjeni Vuk. Usmeno predanje i tradicija obeležili su ga nadljudskim i čudesnim obeležjima, skoro kao Marka Kraljevića, pa mu u pesmama “modar plamen iz usta bije”.

Despot Vuk Branković, poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk; foto: Vikipedija

Bio je vanbračni sin despota Grgura Brankovića, a unuk Đurđa Brankovića. Prvi put se u istoriji spominje 1458. godine, kada sa svojim slepim ocem i turskom vojskom boravi u Kruševcu. Nakon služenja Turcima, Zmaj Ognjeni Vuk prelazi na stranu Ugara, od kralja Matije Korvina dobija zvanje despota i u posed Slankamen, Irig, Jarak, sa dvorcem u Kupinovu.

Gradio je zadužbine, poput svojih predaka, pa je tako manastir Grgeteg na Fruškoj gori, spomenik od izuzetnog značaja, podignut 1471. godine, a crkva Svetog Nikole u Starom Slankamenu iz 1468. godine je prema predanju takođe njegova.

Crkva Svetog Nikole u Starom Slankamenu; foto: Wikipedija

Šabac, Zmaj Ognjeni Vuk i Grof Drakula

Junaka bez mane čekao je zadatak- zauzimanje tvrđave u Šapcu s devet kula, Bigir Delen.  Posadu je činilo od 1.500 do 5.000 ratnika, a okolo je bilo još 20.000 ljudi s pomoćnim trupama. Šabac je mesecima bio pod opsadom, a Mađari ga zauzimaju 1476. godine, samo pet godina nakon njegove izgradnje.

Ponesen pobedom, Korvin je naredio Zmaju Vuku i Vladu Drakulu, rumunskom vojskovođi
u našem narodu poznatijem kao grof Drakula, da krenu dublje u Bosnu i da napadnu Srebrenicu, s rudnicima srebra i zlata. Napad je prvi put samostalno vodio Vuk, i to na čelu 150 konjanika obučenih kao Turci. Kad je počeo glavni napad, Vuk i njegovi vojnici skinuše tursku odeću i navališe na gradsku posadu. Tog dana, uhvatili su mnogo trgovaca, a plen je bio preko svih očekivanja.

Iako bez mana, Vuk je bio ranjen u nogu, nekoliko godina pred smrt. Bio je oženjen Varvarom Frankopan, kćerkom hrvatskog velikaša Sigismunda Frankopana. Zmaj Ognjeni Vuk je umro 1485. godine i sahranjen je u Kupinovu. Ne zna se da li je poginuo u boju, kako dolikuje jednom junaku ili od neke bolesti.

Novi Sad, Sremska Mitrovica i Beograd

Novi Sad je među retkim gradovima u Srbiji koji imaju ulicu koja nosi naziv ovog despota. Nekada je u Zmaj Ognjena Vuka u Novom Sadu bila ledina, čistina, na kojoj se pre više od pola veka igrao fudbal. Tu su stasavali svi poznati novosadski fudbaleri, uključujući i Vasu Pušibrka, igrača Vojvodine. Poznato “Ledinče” imalo je i frizera Sašu Češljara, koji je imao modele za frizure, a to su uglavnom bili fudbaleri Vojvodine. Postojao je i bioskop “Zvezda”, “Palić” kafana, a starije generacije bi vam rekle kao da “sad sve to gledaju”.


Ivona Karan

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
27/02/2021 18:34

Bravo za tekst. Baš je zanimljiv.