Foto: nsuzivo.rs/elements.envato.com

Novosađani se najviše venčavaju u periodu godine od maja do novembra. Karakteristično je da je manji broj venčanja u zimskom periodu godine i periodu velikih postova, naročito onih venčanja koji se obavljaju van službenih prostorija (u restoranima), započela je priču za NS Uživo zamenica matičara novosadskog matičnog područja Jovana Stanojević.

Kako ističe, tačan broj upisanih u matičnu knjigu venčanih novosadskog matičnog područja za prethodnu 2022. godinu je 1.836. Međutim, s obzirom da u konačan broj ulaze i brakovi naših sugrađana sklopljeni pred inostranim organom, a koji čine ukupno 500 upisa, ostaje da je tačan broj sklopljenih brakova u Novom Sadu oko 1300.

– Veći broj sklopljenih brakova je u našim prostorijama, ali u periodu od maja do septembra ima dosta izlazaka na teren – tvrdi matičarka.

Foto: nsuzivo.rs
Nikada niko nije rekao “ne”, ali smo tražili kuma na venčanju

Svima su zanimljive anegdote sa venčanja. Iako smo često gledali na filmovima da mlada ili mladoženja pobegnu, neko od prisutnih prekine ceremoniju ili se neko od mladenaca predomisli, matičarka kaže da su Novosađani vrlo savesni po tom pitanju i da takvih neprijatnosti nije bilo.

– Nikad nisam prisustvovala venčanju na kome je neko od mladenaca rekao „ne“. Bilo je situacija gde su mladenci insisturali da venčanje bude na otvorenom, a vremenski uslovi to nisu dozvoljavali, pa se dešavalo da padne kompletna scenografija. Takođe sam prisustvovali situaciji gde se mladoženja odmah nakon venčanja raspitivao kako može da se razvede od tek venčane supruge – ispričala je kroz smeh matičarka.

Dodaje da je prisustvovala i takvim okolnostima na venčanju gde su mladenci na licu mesta tražili kuma, s obzirom da su došli bez svedoka.

aria.rs
Sklapanje braka u opštini samo 500 dinara

Taksa za opštinsko venčanje u službenim prostorijama je 500 dinara, a van prostorija 9.000 dinara. Ukoliko su oba supružnika srpski državljani, potrebna je samo lična karta za prijavu venčanja.

Ukoliko je strani državljanin u pitanju, potrebno je da se pribavi određena dokumentacija – izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o slobodnom bračnom stanju i pasoš. Potrebno je da dokumenta budu propisno legalizovana i prevedena na srpsku ćirilicu.

S.K.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ns.....
28/03/2023 08:40

Bravo za MATIČARE,najbolji ste.