Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Dnevni list “Dnevnik” danas proslavlja 80 godina postojanja od kada je izašao prvi broj pod nazivom “Slobodna Vojvodina. Jubilej je dočekan u Matici srpskoj, uz prisustvo novinara, urednika, gradonačelnika Milana Đurića i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića. 

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić čestitao je ovom listu veliki jubilej, 80 godina postojanja.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je čestitao je jubilej; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Mislim da je veliki jubilej da neko postoji u pisanom obliku i izlazi svaki dan u eri tehnologija. On je jedini dnevni list na čiriličnom pismu u Vojvodini. “Dnevnik” je menjao sedišta, ali je uvek ostao u Novom Sadu, on je novosadski brend. Vrlo rado volim da ga kupujem vikendom i sećam se kada sam bio mlađi utorak je bio dan kada su u njemu bile fudbalske lige, naše i svetske. Želim im da traju i narednih decenija, pa da im čestitamo i 100. rođendan- istakao je Đurić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da je danas veliki dan za novinarstvo u našoj zemlji i Vojvodini.

-Taj prvi list izašao je u vreme okupacije, u veoma teško vreme. Taj prvi znak bio je izraz onoga što je “Dnevnik” danas, a to je znak rodoljublja, odgovornosti i borbe. U narednom periodu ćemo na sve moguće načine pomagati “Dnevnik” i zajedno s upravom lista istrajemo da on doživi i devedesetu i stotu godinu. Pokrajinska vlada je minulih godina pomagala list “Dnevnik” imajući u vidu tradiciju i značaj koji ima z svakodnevno izveštavanje javnosti- naveo je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da će pokrajina nastaviti sa pomaganjem “Dnevniku”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vlada Bijelić je mladi novinar “Dnevnika”, ali rekli bismo po godinama. Njegov staž u ovom listu traje već šest godina, gde je prvo stigao kao volonter.

-Ja sam neko ko se školovao za novinara, studirao novinarstvo, ali sam na vreme shvatio da treba negde da se zaposlim. Tražio sam priliku i pružena mi je u “Dnevniku”. Stigao sam u gradsku redakciju, gde sam volontirao dva meseca, da bih bio primljen kao honorarac, a sada sam primljen za stalno. Meni je “Dnevnik” pružio jako lepu osnovu za profesionalno bavljenje ovim poslom, stabilnost i poštovanje etičkih kodeksa novinarstva, što je meni veoma važno. On ima svoju dugu tradiciju, posle “Politike” smo najstariji dnevni list u Srbiji i velika je čast raditi za jedan takav brend koji čuva načela novinarstva. Imao sam priliku da učim od nekih velikih ljudi i da radim u listu u kojem je radio čuveni Mika Antić- rekao je za NS Uživo Bijelić.

Vladimir Bijelić je 28-godišnji novinar lista “Dnevnik”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
15/11/2022 15:44

Dnevnik je menjao adresu da bi Galens dobio zgradu, koju su uzgred izgradile komunjare od nasih para… 🙂

Last edited 18 dana ranije by SNS Uzivo