Bankrot menadžeri iz Đilasove stranke zaboravili su da je deset godina ranije, 2012, budžet realizovan u iznosu od 16 milijardi. To je 24,7 milijardi, odnosno 210 miliona evra manje nego ove godine. Uz to, Novi Sad je te 2012. grcao u kreditima

Piše: Milorad Bojović

Pre nego što je postao cinik Diogen je ležao na robiji zbog novčanih malverzacija. On se kasnije posvetio asketizmu, ali nije zbog toga popularan među jednim brojem srpskih političara. Oni svoj ideal nazale u Diogenovom životu pre njegovog prerastanja u cinika. Njih zanima samo novac.

Stečajni upravnici Srbije i Demokratske stranke, okupljeni u novu partiju SSP, obnarodovali su besmislenu tvrdnju da je Novi Sad pred bankrotom. Saopštenje o finansijskom položaju Novog Sada jeste notorna izmišljotina, ali je zaključak da oni o bankrotstvu znaju mnogo – apsolutno istinit.

Aritmetika ne bi trebalo da predstavlja previše komplikovan računski proces za stranku s mašinskim mozgom. Samo naivan čovek može pomisliti da je svaka druga računica, osim obračuna reklamnih procenata pod povlašćenim uslovima, preambicizna za njih. I da taj sukob s brojevima može biti slučajan. Međutim, postoje mnogobrojni fakti koji nedvosmisleno ukazuju da je u pitanju sklonost ka namernom obmanjivanju javnosti. To je egoistična potreba da se spinovanjem uznemiravajućih podataka zadobije naklonost Novosađana. Ali nijedan egoizam nikada ne može prerasti u altruzam.

Budući da ne mogu postojati dve istine, jedna stvarna i druga lažna, neophodno je da objasnimo suštinu. Budžet Novog Sada za ovu godinu, posle poslednjeg rebalansa iznosi 40,8 milijardi dinara. Ili 347 miliona evra, što je cifra koju svaki prosečni Srbin bolje razume. Budžet za 2023. biće planiran u još većem iznosu. Bankrot menadžeri iz Đilasove stranke zaboravili su da je deset godina ranije, 2012, budžet realizovan u iznosu od 16 milijardi. To je 24,7 milijardi, odnosno 210 miliona evra manje nego ove godine. Uz to, Novi Sad je te 2012. grcao u kreditima. Dugovao je 29 miliona evra, sa prosečnom kamatnom stopom od sedam odsto. I tokom Vučevićeve ere taj dug je smanjen za 12 miliona evra.

SSP ne zna mnogo o budžetu, ali zna mnogo o kreditima. U isto vreme dok su državu i Novi Sad zaduživali po sedam, ili čak 11 odsto kamate, Demokratska stranka je od Razvojne banke Vojvodine, čiji je većinski vlasnik bila Pajtićeva Pokrajinska Vlada, u junu 2012. uzela kredit od 360 miliona dinara, sa mesečnom kamatom od samo 1,4 odsto, bez ikakvih garancija. Na sreću građana Srbije, ni ta poklon kamata nije uspela da spase demokrate od propasti. Ishod je poznat. Razvojna banka je ugašena. Tokom kratkoročnog poslovanja plasirala je 27 milijardi nenaplativih kredita. Gašenje banke i propadanje stranke pogodovalo je njenim funkcionerima i njima bliskim poslovnim partnerima. Tesla banka, Fond za razvoj novih tehnologija, Fond za razvoj i sama stranka vođeni su na isti način, kao istom cilju – u siguran bankrot. Tako su upravljali i javnim preduzećima u Novom Sadu. Sva su grcala u dugovima. A u Gradskom zelenilu su, znajući da brod tone, za samo jedno prepodne zaposlili 200 nepotrebnih, stranačkih poslušnika. Propast grada planirali su da završe prodajom gradskog vodovoda strancima.

Fundamentalne stvari ne mogu biti sporne, ma kako ih predstavljali. Intencija političara koji su upravljali sudbinom Novosađana do 2012. godine jeste da se pozovu na zaborav kao na svoje najjače političko oružje. Zato Novosađani moraju biti oprezni. Takva ponuda ne može dovesti do obostrano zadovoljavajućeg rešenja. Cifra od blizu 41 milijarde predstavlja privlačan plen. I sve što eksperti za finansijsko pustošenje grada pričaju i rade, čine to zaslepljeni očaravajućom snagog tog ogromnog noca. Te milijarde, koje su obezbeđene tokom prethodnih 10 godina razvoja grada ih mame. Neodoljivo privlače. Oni čežnjivo obleću oko njih i dezinformišu građane u nadi da će ih zavesti. Da će ih prevariti. Da će ih navesti na pogrešan put – da njima daju glasove i omoguće im da se domognu tih silnih milijardi.

S istinom nema kompromisa. Novi Sad ima stabilan budžet, koji će se tokom 2023. još više uvećati. Od novih plata i novih stanova i poslovnih prostora. Milan Đurić ne treba da se uzbuđuje. Pred njim je godina velikih investicija. Zato glasam za to da svi gradovi u Srbiji budu pred bankrotom kao Novi Sad.

Autor je stručnjak za odnose s javnošću i narodni poslanik

Cifra od blizu 41 milijarde predstavlja privlačan plen. I sve što eksperti za finansijsko pustošenje grada pričaju i rade, čine to zaslepljeni privlačnom snagom tog ogromnog novca. Oni čežnjivo obleću oko njih i dezinformišu građane u nadi da će ih zavesti. Da će ih prevariti. Da će ih navesti na pogrešan put – da njima daju glasove i omoguće im da se domognu tih silnih milijardi

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
02/12/2022 18:25

Kako su ovi vasi krenuli nece nam ostati ni crno pod noktima… 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo