Foto: Printscreen/Pink.rs

Jedna od najvećih investicija u našoj zemlji, u prvoj fazi projekta biće zaposleno 250 ljudi

Kamen temeljac za još jednu visko – tehnološku fabriku u Srbiji postavljen je 10. decembra 2021. godine, u novosadskoj industrijskoj zovi sever 4. Reč je o svetskom lideru u proizvodnji svih vrsta elektro motora, Japanskoj kompaniji Nidek.

Građevinski radovi ulaze u završnu fazu, a kada sve bude gotovo ovde će se proizvoditi elektro motori za električna vozila koji će se plasirati na Evropsko tržište.

Foto: Printscreen/Pink.rs

Početak rada se očekuje u junu sledeće godine

– Izgradnja fabrike teče planski, veoma smo zadovoljni dinamikom izvođenja radova, a predviđeni rok završetka je jesen ove godine. Početak proizvodnje će biti u junu 2023. godine. U prvoj godini 2023 planiramo da proizvodimo oko milion jedinica elektro motora, nakon toga će taj broj postepeno rasti – izjavio je za Pink Marko Ivović, direktor komapnije Nidek Srbija.

Paralelno sa izgradnjom fabrike teče proces zapošljavanja, Nidek tim u Srbiji ima trenutno 22 zaposlenih. kako se investicija realizuje po fazama plan je da se prva faza zaokruži u 2024 godini fazii ona podrezumeva zapošljavanje 250 ljudi, fokus će biti na tehničkom i ineženjerskom kadru.

Foto: Printscreen/Pink.rs

– Prvi utisak je da je kompanija jako dobro organizovana, od samog početka postoji jasan plan rada i obuke za sve novozaposlene. Zaista je čast i privilegija za jednog inženjera da bude deo tog samog proizvodnog procesa i same tehnologije koja je budućnost automobilske undustrije – rekao je Ivan Milanović, glavni inženjer Nidek Srbija.

Nidek u svojoj proizvodnji koristi visoke tehnologije

Nidek u svojoj proizvodnji koristi visoke tehnologije i sa visokim stepenom automatizacije, naš sagovornik je imao priliku da se u to i uveri i upozna sa proizvodnim procesom na obuci u Nidekovoj fabrici u Poljskoj.

-Imamo jako sličan mašinski park koji će stići u našu fabriku, a uskoro će početi da se instalira. Bilo je jako korisno biti u njihovoj fabrici i pratiti proces proizvodnje koji već funkcioniše godinama- istakeo je Milanović.

U kompaniji kažu da su zadovoljni sa saradnjom sa našim državnim institucijama i upravom Novog Sada, dobar geografski položaj i adekvatan sadržaj ključni su razlozi zašto je Nidek za izgradnju svoje nove fabrike izabrao baš Srbiju.

Mali električni motori za pokretanje hibridnih automobila; foto: NEMS

Sedište u Kjotu

– Veliko postojanje inženerskog kadra koji sa lakoćom komuniciraju na engleskom jeziku, kao i ugovor koji smo potpisali sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu. Takođe, Novi Sad nam je lokacijski bitan, s obzirom da ćemo naše proizvode plasirati na Evropsko tržište odavde to možemo sa lakoćom obavlajti – naglasio je direktor kompanije.

Komapnija Nidek osnovana je 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, danas posluju u više od 40 zemalja sveta, približno 340 kompanija u komaciji i zapošljava više od 120 000 ljudi. Za lokaciju u Srbiji razmatra se da pored proizvodnih pogona tu bude izgrađen i razvojno istraživački centar.

pink.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments