Foto: Shutterstock

Hladno vreme, suv vazduh, izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh prouzrokuju epistaksu. Ovo je ujedno i najčešći razlog za posetu otorinolaringologu. U proleće je takođe pojačan intezitet učestale epistakse, zbog prisutnosti alergija. Važno je adekvatno odreagovati, kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema. Takođe ne treba paničiti,kako se deca ne bi uplašila.

Uzrok krvarenja iz nosa zimi kod starije populacije

Kod starije populacije najčešći uzrok krvarenja iz nosa je promena krvnog pritiska. Nagla promena vremena, atmosferskog pritiska. Upotreba pojedinih lekova koji razređuju krv, dovodi do ovog stanja. Suv vazduh tokom zimskih meseci prouzrokuje epistaksu. Takođe centralno grejanje u stanovima isušuje vazduh, što prouzrokuje krvarenje.Prevencija kod gerijatrijske populacije tj. odraslih je regulacija i uzimanje propisane terapije. Veoma su bitni redovni pregledi kod specijalista i lekara opšte prakse.

Greška prilikom zaustavljanja krvi, i na koji način pravilno zaustaviti

-Najčešća greška prilikom zaustavljanja krvarenja, je ta da pacijent prititisne nos i zabaci glavu. Zabacivanjem glave unazad krv se sliva, pacijent je proguta i dovodi do pojave mučnine- govori za NS Uživo doktor ORL.

Foto: prirodnoizdravo.com

-Pravilno se krvarenje zaustavlja slabijim pritiskom nosa, i glava ide unapred- ističe doktor.

Epistaksa kod dece

-Što se tiče mlađe populacije, uzrok krvarenja je najčešče traumatski izazvano. Povredom, diranjem nosa ali i suvoćom vazduha. Prilikom diranja nosa deca često budu neoprezna i naprave mehaničku traumu na sluznici. Tada dolazi do krvarenja.Polulučni oblik na nosnoj pregradi ukazuje na to da je došlo do traumatke povrede nosa, koji odgovara noktu. Zimi razlog epistakse kod dece je kombinacija diranja nosa i zapaljenskim procesom. Zapaljenski proces je prethodio nastajanjem sasušenog sekreta koji deca pokušavaju da izvade- ističe doktor.

Kada se krvarenje učestalo javlja 

Rekurento javljanje epistakse treba da probudi sumnju na poremećaj koagulacije kako kod dece ali i kod starije populacije. Tada je neophodno javiti se lekaru i detaljno ispitati uzrok, jer nije uvek nužno da krvarenje potiče zbog povrede nosa. Nekada je problem u krvi.

Roditelj bi trebao da se obrati za stručnu pomoć prilikom zaustavljanja krvarenja.  Neoprezno stavljanje tampona deci u nos može napraviti problem. Nos je povezan sa usnom dupljom, potencijalno može da dođe do toga da dete proguta taj tampon. Ako pritiskom na nos ne može da se zaustavi krvarenje, obratite se za stručnu pomoć.

Kada je urgentno javiti se lekaru

-Kada se krvarenje ponavlja, neophodno je proveriti faktore koagulacije, trombocite i vreme krvarenja. To su parametri u krvi koji kada su u deficitu mogu da dovedu do epistakse- govori nam doktor.

Prva pomoć

-Nekada za zaustavljanje krvarenja može pomoći i stavljanje hladnog obloga na vrat. Udisanje hladnog vazduha koji izazove konstrikciju može takođe da pomogne. Za prvu pomoć su dobre i dekongestivne kapi- navodi doktor.

Važno je znati

Potrebna je adekvatna higijena nosa. Tokom zimskih meseci u stanu je potrebno obezbediti ovlaživač vazduha. Prirodni sprejevi za održavanje vlažnosti vazduha u situacijama kada je suv vazduh u stanovima je neminovna.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments