Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Da Marija Antoaneta živi u 2022. godini, u Novom Sadu bi joj prva stanica (zasigurno) bila poslastičarnica na Limanu, Oki’s cakes. Sama Marija bila bi zadivljena da su svi kolači plod dugog rada i smišljanja inženjerke računarstva Olje Jurišin koja je, da bi dobila potrebno znanje za izradu kolača, angažovala poslastičara koji je tada živeo u Holandiji, koji je obučavao više od dve godine

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Oduvek sam imala preduzetnički duh i znala da će moje vizije da se ostvare. Inače obožavam slatko, a stalno smišljam koje ukuse mogu da uvrstim. Pa su tako nastali i kolači od lavande, komorača. Svaki kolač ima šest do osam segmenata, traže veliku posvećenost i svaki je za sebe priča- rekla je Olja, rođena Podgoričanka, za naš portal.

Olja Jurišin je osnivačica brenda Oki’s cakes; foto: Screenshot Instagram

Kreativne prirode Olja je želela da ispolji sva svoja maštanja i ideje, a o odustajanju od kolača nikada nije ni razmišljala. Počela je sa svojim omiljenih ukusima- čokoladom i đandujom, a ideje su same nadolazile. Najveća podrška na počecima bio joj je suprug, koji pliva sličnim vodama i ima svoj ketering.

-Nekada je bitno verovati sebi i biti malo luckasta. Beskrajno sam zahvalna sebi što nikada nisam odustala, zato sam tu već treću zaredom. Verovala sam sebi i u biti nisam neko ko odustaje. Nikada nisam imala potrebu da odustajem od najfinijih sastojaka i da nešto dobro zamenim lošijim- istakla je naša sagovornica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Olja svoje kolače izrađuje kao i svetski poznati poslastičari- od najfinije belgijske čokolade Beri Kalebo. To joj je bio jedan od motiva da im ostane verna i tokom dve teške pandemijske godine, a čokolada i dalje stiže iz Belgije. Menadžment ove fabrike u Novom Sadu obožava Oki’s kolače, a prepoznatljivost njihove čokolade čini ih još primamljivijim.

Svaki kolač nastao u radionici ove poslastičarnice dobio je ime. Alfonso, Nokiola, Rubi, Lavandana- imena sama nastaju pod naletom Oljine inspiracije. Leti su neizostavni i sladoledi, koji se traže i u martu kako Olja ističe.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Novosadski sladokusci kod nas mogu da biraju više od 40 ukusa kolača. Jako vole Nokiola, belu borovnicu, Alfonsa. Novosađani vole čokoladu, ali u poslednje vreme im je omiljena i nova torta Joy narandža- navela je Olja, čiji se kolači i torte naručuju i krase rođendane, venčanja, devojačke večeri, korporativne događaje, a kada želite da obradujete nekoga u ponudi imaju i vaučere.

Olja je i dobitnica nagrade “Najbolji u 2020.” kao najuspešnija žena u agrobiznisu u oblasti zanatske proizvodnje konditorskih proizvoda.

-Ženi je nekad možda malo teže da uđe u preduzetništvo iz finansijskog razloga. Ali, više zavisi i kako ko na to gleda. Ja sam neko ko je energičan, nisam pasivna osoba i trudim se da sve postižem. Na početku mi je mnogo pomoglo što sam naišla na udruženje “Biznis na štiklama”, koje se trudi svim preduzetnicama daju podršku. Ne krijem, nekada bih volela da dan traje 28 sati. Zbog svog stava i načina na koji funkcionišem sam uspela. Imam divan tim oko sebe, divne poslastičare i jako sam ponosna na njih što se svi zajedno trude da ispune svaku moju viziju- ističe Olja za NS Uživo kroz osmeh i dodaje da je ponosna supruga i majka dvoje dece.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zato se u bašti ove poslasičarnice često čuje dečija graja, a lokal je i pet friendly.

-Ja njih mnogo volim, pogotovo moj komšiluk. U mom Oki’su su svi dobrodošli. Posvećena sam svakom gostu ponaosob, ali su mi deca najdraža. Stvarno se trudim da radim posao koji će drugima da ulepšava život i izmami osmeh- reči su naše sagovornice.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Međutim, ne vole samo Novosađani ova mala umetnička dela. Zaljubljenici u poslastice i naš grad upute se u Drage Spasić i iz Valensije, Emirata, a kolači su i gosti na dvoru. Kao s početka naše priče.

-Nakon što je moja prijateljica odnela je kolače princezi Katarini Karađorđević. Sutradan mi je zazvonio telefon, a glas asistentkinje sa Belog dvora doneo mi je divne vesti da je princeza oduševljena našim kolačima i nazvala ih “kraljevski kolačići”. Naši kolači su se našli na dvorskoj trpezi, a ja sam bila pozvana na večeru. Sve je izgledalo vanvremensko, na momenat se osetite kao da ste izašli van svog vremena. Taj osećaj me je držao danima- naglasila je Olja.


Oljina želja je da u bliskoj budućnosti svoje poslastičarnice otvori u Beogradu i Podgorici, ali i da sugrađanima podari još jedan lokal, a na nama je da samo iščekujemo nove ukuse iz Oljine slatke radionice.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments