Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u narednom periodu sanirati više od 20 spomenika i skupltura na teritoriji našeg grada. 

Saniraće se i postaviti nove mermerne ploče na spomeniku borcima NOR-a, koji prikazuje partizana sa puškom u ruci, kod Kulturnog centra “Mladost” u Futogu. Spomenik je rad vajara Jovana Gostovića iz Zagreba, a postavljen je 1955. godine.

-U narednih nekoliko meseci očekuje nas i sanacija javnih spomenika na teritoriji Grada Novog Sada, a prevashodno skulptura Marine Olenjine, Janike Balaža, Velikog Para-muška i ženska skulptura, Arhetip, a spomenike je radio Laslo Silađi, te spomenik Sv. Sergeja Radonješkog u Novom Sadu. Spomenici će biti očišćeni neabrazivnim sredstvima, svi su od belog kamena- istakao je za NS Uživo Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Marina Olenjina (1897-1963) je žena koja je zaslužna za osnivanje baleta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 1950. godine. Prva baletska predstava pod nazivom “Šeherezada” je izvedena 25. maja. Marina Olenjina bila je koreograf te premijerne predstave.

Takođe, očekuje se izrada i postavljanje nove bronzane spomen-ploče Kosti Šokici u Ulici Koste Šokice u Novom Sadu, grafičkom radniku, komunista, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, jedan od organizatora antifašističkog pokreta otpora na području Novog Sada.

– Biće urađena i sanacija nadgrobnog spomenika Petra Čakre na Uspenskom groblju, obnova grobnih obeležja Jelke Jovandić na Almaškom groblju i još 17 nadgrobnika u Novom Sadu, nadgrobnici na Rimo-katoličkom groblju, Jevrejskom, Almaškom, Uspenskom- napomenuo je Jokić.

Skulptura “Balerina” posvećena je osnivačici Baleta Srpskog narodnog pozorišta Marini Olenjinoj; foto: Korzo portal

Očekuje se i postavljanje info-table sa 56 imena pilota Kraljevine Jugoslavije sahranjenih na Vojnom groblju, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi spomen-kuće Ilije Nešin u Kovilju.

– Konzervatorsko- restauratorski radovi radiće se i na obnovi zgrade Muzeja Grada Novog Sada “Arsenala” na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i  postavljane jarbola na Leopoldovom bastionu na Petrovaradinskoj tvrđavi- precizirao je direktor.

Postupak javne nabavke je u toku.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments