Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista. 

Ljudi danas jedni druge pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!”. Prema običajima domaćin i svi ukućani na Božić odlaze u crkvu na Božićnu liturgiju.

Rano ujutru dočekuje se položajnik na poseban način jer on donosi sreću u kući za narednu godinu. Položajnik se pozdravi sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu, džara vatru i govori zdravicu:

– Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica toliko parica (novca). Koliko varnica toliko u toru ovaca. Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca. Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj.

Rano ujutru dočekuje se položajnik na poseban način jer on donosi sreću u kući za narednu godinu. Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić, i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Običaj je takođe da domaćica na Božić napravi česnicu u koju se stavlja novčić. Onome kome zapadne komad česnice sa novčićem, taj će imati novac tokom cele godine i pratiće ga sreća.

Na Božić postoji i verovanje da mladići treba da poklone jabuku devojci koja im se sviđa. Ako devojka prihvati jabuku, onda će sigurno biti njegova u toku naredne godine.

Božić spada, zajedno sa Uskrsom i Duhovima, među tri najveća hrišćanska praznika. Božićno slavlje traje više dana. Crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić obeležavaju 7. januara.

Redakcija portala NSUZIVO želi svim pravoslavnim vernicima srećan Božić.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments