Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Danas u Centar Ministarstva odbrane Novi Sada realizovan je svečani ispraćaj kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i vojno-stručnio osposobljavanje za rezervne oficire u martovskom uputnom roku.

Na svečanom prjemu prisustvovao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i poželeo im da u narednih šest meseci steknu što više znanja i iskustva koja će im značiti bilo da se opredele za poziv profesionalnog vojnika ili da obavljaju druge civilne poslove.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

– Iz novosadskog Centra Ministarstva odbrane, ispraćamo kandidate na dobrovoljno služenje vojnog roka. Ovoga puta reč je od 26 odvažnih mladih ljudi, od čega je pet kandidatkinja što je za svaku pohvalu. Svi znamo koliko je Vojska važna institucija koja reaguje u različitim vanrednim okolnostima – izjavio je Igor Crnobarac.

Zamenik gradonačelnika se za kraj obraćanja zahvalio vojski Republike Srbije na svemu što čini za narod i naglasio da će Grad Novi Sad biti tu da ih podrži.

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Sad potpukovnik Dragan Dimoski pozvao je sve one koji su zainteresovani da se prijave za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u junskom roku.

On je objasio da se to može učiniti dolaskom u neku od kancelarija MO na teritoriji Južno-bačkog upravnog okruga, elktronskim putem preko portala eUprava i u ekspoziturama JP „Pošta Srbije”.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

– Uspeli smo da nastavimo tradiciju povećanja broja kandidata koje upućujemo na služenje vojnog roka u ovom roku upućeno je više od trećinu kandidata – rekao je potpukovnik i dodao u ovom roku najveći broj prijavljenih devojaka.

Obuka za rezervne oficire biće realizovana u Vojnoj akademiji u Beogradu. Budući vojnici će vojni rok služiti šest meseci, u tri faze. U prvoj fazi 1,5 mesec biće u lokalnim Centrima za osnovnu obuku, zatim u drugoj fazi u Centrima za specijalističku obuku i poslednja tri meseca provešće u jedinicama Vojske Srbije. Dok se nalaze na odsluženju vojnog roka, svaki kandidat, pored plaćenih trošova prevoza za odlazak i povratak sa dobrovoljnog služenja vojnog roka, mesečno dobija novčano primanje u iznosu od 38.000 dinara.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Nakon odsluženja vojnog roka svi kandidati mogu da konkurišu i zasnuju radni odnos u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Staša dvocevka
27/02/2023 16:25

Jesu i oni sa osnovnom skolom?

Last edited 23 dana ranije by Staša dvocevka
Milan NS
28/02/2023 07:10

Jel može eSluzenje? Da se ne muče i ne ginu deca već preko neta…

SNS Uzivo
28/02/2023 08:16

I kako samo 26 ljudi, pa vi imate 2 miliona glasaca, obni samo cekaju na mig njihovog precednika da odu na Kosovo? 🙂