Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Konj je izuzetno plemenita životinja koja se prevashodno koristila za prevoz, vuču i rad na njivi. Međutim tehnologija je evoluirala, pa se i ta pozicija konja- gospodara promenila. Nomadsko pleme Saraceni su prvi izmislili sedlo, a konj je za njih bio sveta životinja. Radom i upornošću ljudi, ova graciozna životinja se postepeno praktikovala i u sportu, gde su i nastale određene discipline

Na Novosadskom sajmu je pre 31 godinu, zbog ljubavi prema ovoj životinji, osnovan konjički klub. Osnovan je skromno, sa 4 konja, dok sada poseduju pravu četu konja.

-Odrastala sam uz ove životinje i sa 6 godina sam prvi put počela da se bavim jahanjem. Nisam odmah počela da se takmičim, godinama aktivnog rada i truda mi je bilo potrebno da bih se takmičila, sa 12 godina sam prvi put počela da nižem medalje. Sestri i meni nikada nije bilo teško da pomažemo roditeljima, ta ljubav nas je vodila kao i želja da što više naučimo. Životinju moraš da upoznaš i da joj se posvetiš. Ni takmičarski, ni sadašnji posao trenera mi nikada nije bio težak, čak šta više dok su moji vršnjaci u tinejdžerskim godinama izlazili u klubove, ili išli na bazene ja sam bila u karantinu zbog takmičenja. Znala sam zbog čega, posvetila sam se tome i htela sam da istrajem u mom putu koji sam sama izabrala- rekla je za NS Uživo Romana Suvajdžić, trener Konjičkog centra Novosadski sajam.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Romana ističe da bi svako od nas trebalo da se oproba bar jednom u jahanju, zbog angažovanosti psihičke i fizičke spreme i veze sa ovom životinjom. Mnogi smatraju da je jahanje samo sedenje, a zapravo se celo telo aktivira i velik broj mišića. Sport je specifičan jer je individualan, vremenski period da bi se adaptirao početnik zavisi od fizičke spremnosti i konstitucije početnika i posvećenosti.

-Klub broji mnogo članova danas. Preko 100 Novosađana se oprobalo u ovoj disciplini. U preponskom jahanju se nižu brojni uspesi i medalji ali ne zaostajemo ni u dresurnom jahanju- priča nam Romana.

Aktuelni državni prvaci su Ivana Radojčin, u preponskom jahanju i Elena Šogorović, u kategoriji dece.

-Zahvaljujemo se Gradu Novom Sadu i Novosadskom sajmu na velikoj podršci koju su nam pružili prethodnih godina, kao i ove godine- istakla je naša sagovornica.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Ivana Radojčin, aktuelna državna prvakinja u preponskom jahanju, od malena je gajila ljubav prema ovim plemenitim životinjama, a kako je odrastala ta ljubav je rasla još više.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

-Prvenstveno sam počela da treniram rekreativno jahanje, a nakon dve godine dobre pripreme sam krenula i da se takmičim. Na prvom takmičenju je bila pristuna trema, ali pozitivna, koja me nije omela da uspešno odradim parkour. Od samog starta takmičenja u amater turi medalje su se nizale, što je meni prevashodno bila motivacija. U Zagrebu sam učestvovala na “Lipanjskom turniru” tri dana, i sva tri dana sam osvojila medalje na koje sam veoma ponosna. Prošle nedelje se održalo državno prvenstvo Republike Srbije u Šimanovcima gde smo moja kobila Kasiopea i ja zauzele prvo mesto u kategoriji juniora- naglasila je Ivana.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments