Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Instagram

Zahvaljujući projektu “Čista Srbija”, trenutno najvećem ekološkom poduhvatu koji podrazumeva izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture u našoj zemlji, 14 gradova i opština će u prvoj fazi dobiti novu kanalizacionu mrežu

U Novom Sadu radovi su započeti u oktobru 2021. godine, rok za završetak prve faze je kraj godine.

Drugi grad po veličini u Srbiji, Novi Sad iz godine u godinu dobija sve savremeniju sliku kako postaje atraktivnije mesto za život. Posle punih 40 godina krenulo se sa potpunom izgradnjom komunalne infrastrukture.

Plan Almaškog kraja u narednim godinama; foto: Instagram/Igor Mirović

-Almaški kraj je izuzetno specifičan i deo je projekta. Prvenstveno jer ima specijalno istorijsko i kulturno  nasleđe. Kompletnu staru kanalizacionu mrežu koja je jedna od prvih u Novom Sadu, rekonstruišemo i menjamo za novu. Nije toliko teško, koliko je složeno. A složenije za rad je jer se nalazimo u centralnom gradskom jezgru. Logistika i manipulacija mašinama je izuzetno otežana zbog uskih profila saobraćajnica i blizine kuća. Moramo dodatno da vodimo računa, kako ne bi oštetili ovo kulturno nasleđe – rekao je Marko Marković glavni izvođač radova na projektu “Čista Srbija”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Do sada je rekonstriusano više od 30 kilometara kanalizacione mreže. Građani su ovim potezom Grada prezadovoljni. Kompletna kanalizaciona mreža biće rekonstruisana u dužini od 67 kilometara.

-Zatekli smo potpuno neizgrađene i nepostojeće komunalne infrastrukturne. Proteklih deset godina su iz gradskog budžeta usledila velika izdvajanja. Konkretno u Almaškom kraju, Limanu 1 i Limanu 2 se trenutno izvode radovi. U pitanju je komunalna mreža, sistem koji je star preko 60 godina. Prioritetno je bilo uraditi rekonstrukciju. Vrednost prve faze iznosi skoro 20 miliona evra. Realizacijom ukupnog projekta “Čista Srbija” na teritoriji našeg grada, rešiće se višedecenijski problem i izgradnjom centralnog prečišćivača otpadnih voda koji će se nalaziti u Rokovom potoku- rekla je Adrijana Mesarović, članica Gradskog veća za budžet, infrastrukturu i investicije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zahvaljujući projektu “Čista Srbija”, 2,5 milona stanovnika i 65 opština i gradova će dobiti kanalizacionu mrežu.

– Efekti su višestruki.  Prvenstveno neki delovi Srbije će po prvi put dobiti kanalizacionu mrežu i prečistače otpadnih voda. Drugi se odnosi na održavanje sistema pijaćih voda u gradovima i opštinama koji su ugroženi usled nekontrolisanog izlivanja kanalizacije. Što se posebno odnosi na sliv reke Morave. Zaštitićemo reke od zagađenja, sa posebnim fokusom na Savu, Dunav, Drinu, sliv Morave, Pek, Kolubaru, Mlavu. Na taj način zaštitiće se i kompletan biodiverzitet u slivovima reka- rekla je Isidora Burić, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradi se kanalizacija, kolektori i prečistači: Procenjena vrednost svih investicija iznosi preko 180 miliona evra; foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Pokazatelj značaja ovog projekta je da će tokom 2023. godine biti započeti radovi u još 20 gradova, dok će u izgradnju svih 5200 kilometara kanalizacione mreže širom Srbije, država uložiti 2,8 milijarde evra.

nsuzivo.rs

 

 

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
06/02/2023 21:41

Izvinite, izvinite, molim vas, jel treba da tapsemo kao ovi vasi u Skupstini? 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
Serbin
06/02/2023 22:16

“NIJE teško koliko je SLOŽENO ”
Prevod na Srpski jezik:
Nećemo se naručiti,ali ćemo razvuci da uzmemo sto vise para

Goran ns
06/02/2023 22:39

A zasto u Almaskom kraju tocak na plocniku
– koji je inace romski simbol? Da se razumemo sve sve je to ok. Zelite da uredite i taj kraj treba da se uredi. Ali tom logikom ste mogli da stavite i neko kinesko slovo ili kukasti krst. Mozda sam ja ne upucen ali na podbari Roma nema niti manje niti vise nego u bilo kom drugom delu grada.

Dora
07/02/2023 09:51

Sta je ovo ljudi.Sve sto radite i gradite sve u beton pretvarati.Riblja pijaca , pozorišni trg sad i almaskom kraju pa dokle vise.Mi će mo zelene površine videti još samo na starim razglednicama.

Marko
07/02/2023 16:36
Reply to  Dora

E pa i te zelene povrsine treba odrzavati a to se posebno odnosi na one sto vodaju kerove.Kad ste i dali ste ikad pokupili smece lisce itd ispred svoje zgrade?Niste,verovatno.Ja takvih u zgradi imam dosta i doslo je do toga da sam se organizovao,platio i ocistio jer svi kazu nesto,kao,trebalo bi,a ne pitaju se a ko bi to trebao.I tako mesec za mesecom i godina za godinom i ostade na,trebalo bi.Bukvalno smo se srodili sa prljavsinom.Mnogo toga je oronulo i propalo zbog naseg licnog nemara i kad se nesto novo pravi e ondak ne valja.

Ja bre
07/02/2023 10:05

A prossecna spratnost u Almaskom kraju 20.