Foto: Pexels

Godinama zatvoren restoran u Dunavskoj ulici, u kojem su i dalje na stolovima postavljeni tanjiri i pribor za jelo, bio je prvi restoran kineske kuhinje u Srbiji, ali i u Jugoslaviji. Otvoren je 1981. godine pod nazivom “Sečuan”. Nakon više decenija, kineska kuhinja i njena “brza hrana” više nisu novost. Novi Sad je uspeo da se ucrta u mapu raznih internacionalnih kuhinja

Foto: Eater

U našem gradu prethodnih godina širili su se restorani različitih kuhinja sveta, te tako danas možete da birate da li ste za tajlandsku, italijansku, grčku… Novosađanima nije strana ni bliskoistočna hrana, koju mogu probati na više mesta u gradu i ambijentu prilagođenom regiji iz koje hrana dolazi.

Nisu nam strani ni girosi, pa grčku poslasticu možemo naći na svakom koraku, isključivo u fast food-u. Restorana sa italijanskom kuhinjom možda ima i najviše u gradu- od strogog centra do periferije.

Foto: Dining- William & Mary/LauriPatterson

Sve popularniji u Novom Sadu je suši (sushi), a nije ni čudo jer su benefiti veliki. Riba je bogata proteinima i sadrži malo masti i kalorija. Ovo je kombinacija koja je odlična za metabolizam. Međutim, riba nije jedina komponenta sušija. Iako se prelivi i sastojci mogu razlikovati od rolne do rolne, većina suši rolni se servira sa vasabijem i đumbirom, koji oboje imaju antikancerogena svojstva zbog svojih antioksidativnih jedinjenja. Ovi antioksidansi su sposobni da neutrališu slobodne radikale i, prema tome, eliminišu njihovu sposobnost da mutiraju u ćelije raka. Povrh toga, mineral selen u tragovima, koji se nalazi u suši, takođe ima svojstva protiv raka. Suši barove u našem gradu možete naći u tržnim centrima i lokalima u centru, a mnogi od njih rade i dostavu.

Foto: Pexels

Novi Sad je od pre nekoliko meseci bogatiji i za restoran koji nudi isključivo libanske specijalitete, koji se nalazi na Bulevaru oslobođenja. U restoranima koji služe ribu, nećete moći da odolite nekim dalmatinskim specijalitetima.

I za kraj, jedan od lokala, koji najviše voli turisti koji su ga pronašli upravo na ovoj mapi gastronomskih delicija, nudi u svojoj ponudi bikov rep i džem od luka.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments