Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Danas je u kompaniji “Hajneken Srbija” u Novom Sadu predstavljana poslednja investicija od 16 miliona evra čime je ona trenutno jedna od tehnološki najnaprednijih u regionu

Pivara je dobila dodatnu liniju za limenke i unapređenu liniju za staklenu ambalažu, pri čemu je povećana operativna i logistička efikasnost, a emisije ugljen-dioksida smanjene su za više od 1000 tona godišnje. Sve to je doprinelo i povećanju proizvodnje i uposlenosti pivare za gotovo 50 odsto.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predstavljanju investicije prisustvovali su Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, generalna direktorka “Hajneken Srbija”, Neda Đokić, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović i ambasador kraljevine Holandije u Srbiji, Joost Reintjes.

Gradonačelnik Đurić govorio je o nastavaku dugogodišnje uspešne saradnje sa kompanijom Hajneken sa Gradom Novim Sadom kao i o dosadašnjem, ali i budućem poslovanju i ulaganju kompanije.

– Ovde radi 200 zaposlenih ljudi. Ja vam želim da se taj broj poveća. Da otvorite vrata novih tržišta i da se na taj način poveća broj zaposlenih ljudi, a meni kao gradonačelniku će to puno značiti – rekao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad mesto gde se nalazi najveća pivara u regionu

– Kompanija Hajneken Srbija predstavlja jedan od dokaza da je Novi Sad odlično privredno okruženje i da privlači svetske investitore. Takvih primera poslenjoj decenije je zaista mnogo. U naš grad poslednjih 10 godina su došle velike svetske kompanije. To je doprinelo da imamo i veći broj zaposlenih, 2012. godine smo imali 19 odsto nezaposlenosti, a danas je ona 6,1 odsto. Takođe, važno je i povećanje broja zaposlenih, a to je 43.000 više u odnosu na 2012. godinu – istakao je Đurić i dodao:

– Osim što me raduje njihovo uspešno poslovanje, koje se itekako reflektuje na ekonomske parametre i pokazatelje u našoj lokalnoj samoupravi, još me više raduje kada znam da te kompanije poštuju mesto u kojem posluju, jedna od njih je svakako i Hajneken Srbija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik se osvrnuo na dosadašnju saradnju Hajnekena i Grada, kao i na saradnju sa Exit festivalom i raznim novosadskim organizacijama.

– U saradnji Hajnekene i Grada, tokom godine realizovale su se brojne aktivnosti. Počev od Exit festivala, zajedničke kampanje sa Auto-Moto Savezom Srbije o bezbednosti u saobraćaju pa sve do saradnje u oblasti ekologije. Tada su zaposleni Hajnekenu sadili sadnice drveća. Takođe pokazali su i društvenu odgovornost za vreme pandemije, kada su donirale ne mala sredstva za kupovinu respiratora – rekao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Vrlo je vidno da je fokus ove kompanije na održivom poslovanju i da se vodi računa o celokupnom procesu od zrna ječma do uživanja konzumenta u čaši hladnog piva. To su prepoznali i potrošači piva koji su ukazali poverenje širokoj lepezi proizvoda koje ta kompanija ima u svom potrfoliju, zato tako uspešno posluju i u stanju su da ulažu ne mala sredstva u renoviranje proizvodnje, kako smo čuli 16 miliona evra. Čelni ljudi kompanije su nam danas tokom sastanka izneli podatke o do sada realizovanim investicijama, kao i planove za budućnost koji su usmereni na razvoj i obiluju inovativnim idejama. Kako sam uvideo tokom obilaska postrojenja, kompanija je veoma posvećena uštedi prirodnih resursa i smanjenju potrošnje energije, a jednako su posvećeni brizi o zaposlenima. Želim im srećan nastavak rada i još mnogo investicija i da se u budućnosti uvek srećemo ovako lepim povodom – rekao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Direktorka komapnije “Hajneken Srbija”, Nada Đokić govorila je o značaju ove investicije, kao i uloge pivare u poslovanju kompanije, ali i o planovima za budućnost.

Kompanija je do sada uložila više od 220 miliona evra, a samo u poslednje dve godine, kapitalne investicije uložene u pivaru u Novom Sadu iznosile su 16 miliona evra. Kao jedna od tehnološki najnaprednijih u regionu, pivara ima izuzetan značaj za našu kompaniju i razvoj kompanijskog portfolija, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom planu. Doprinoseći razvoju lokalne privrede, svojim društveno odgovornim poslovanjem, želimo da ostanemo pouzdan partner prosperiteta ovog dela naše zemlje, ali i cele Srbije – istakla je direktorka.

Hajneken Srbija je postala lider na tržištu piva

– U poslednje dve godine kapitalna investicija uloženo je u ovu pivaru, među kojima je investicija za dodatnu liniju za proizvodnju limeniki, kao i tehnološki nahođenoj liniji za staklenu ambalažu, iznosile su 16 miliona evra, to je do sada najveća investicija. Ovim smo ujedno i značajno unapredili našu logističku proizvoljnu efikasnost za 50 odsto, istovremeno smo smanjili emisiju ugljen-dioksida u distribuciji za više od 1000 tona. To znači 20 odsto manje od onoga što smo imali prethodne godine – naglasila je Đokić.

Ona je dodala da je ovom investicijom zaokružen ceo proces i zadovoljene sve potrebe tržišta što se tiče pakovanja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Sada imamo liniju za proizvodnju limenki, za proizvodnju povratne i nepovratne staklene ambalaže, liniju za točenu burad, koja se koristi u kafićima i liniju za plastičnu ambalažu. Sirovine koje koristimo u proizvodnji piva, 84 odsto, dolaze iz Vojvodine, a vrednost na godišnjem nivou iznosi 11 miliona evra – istakla je Đokić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović podestio je da je u martu ove godine na nivou Vojvodine dostignut rekordno nizak broj nezaposlenih.

– U ovom trenutku imamo nešto više od 87.000 nezaposlenih, a u martu 2016. godine bilo ih je 165.000, što znači da smo zajedničkim radom, pre svega odgovornim ponašanjem kompanija, preduzeća, preduzetnika, ali i radom. U razgovoru sa rukovodstvom kompanije analizirano je pitanje rasta njihovih cena i zaključeno da treba dodatnim finansijskim podsticajima pomoći proizvođače sirovina. Tako želimo da obezbedimo sigurnost proizvođačima sirovina, ali i pivarama da mogu da kupuju na našem tržištu i da taj lanac u budućnosti bude neprekinut – naveo je Mirović.


Ambasador kraljevine Holandije u našoj zemlji, Joost Reintjes, osvrnuo se na međusobnu saradnju Srbije i Holandije i istakao značaj holandskih investicija.

– Naša zajednica holandskih kompanija ovde stalno raste. Bilateralna trgovina između Holandije i Srbije premašila je milijardu evra, a Holandija i dalje predstavlja jedan od najznačajnijih izvora FDI investicija ovde – rekao je Reintjes.

Z.T.

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
27/04/2023 09:06

Inflacija je vec sve pojela, sad krece recesija i smanjivanje zarada, silazak je jako blizu samo gledajte! 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
Vidoje
27/04/2023 13:47
Reply to  SNS Uzivo

Sidji ti sa droge burazeru. Plate mogu samo da rastu. Jos jedna u nizu pogresnih progrosna. E da, ZA NASE LAURE!