Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Na današnji dan 1748. godine Novi Sad je dobio status slobodnog kraljevskog grada ukazom austrijske carice Marije Terezije i dobio naziv Neoplanta. Srbi su ga nazivali Novi Sad, što je ime koje nosi do današnjeg dana.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zbog toga Novi Sad 1. februar obeležava kao svoj dan.

Današnji Novi Sad nastao je iz mostobrana koji je 1694. izgrađen nasuprot Petrovaradinskoj tvrđavi. Oko mostobrana postupno se formiralo naselje civilnog stanovništva, uglavnom naseljeno Srbima. Svoje naselje nazivali su Petrovaradinski šanac, dok su ga drugi, po Srbima, nazivali Racka varoš.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Već početkom 19. veka Novi Sad je bio najznačajnije gradsko središte Srba uopšte. Postupno tokom 19. veka on će postati i veliki kulturni centar srpskog naroda.

Svoj današnji značaj grad će postupno zadobiti posle oslobođenja i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918., a od 1929. on je bio i središte Dunavske Banovine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prvi februar počinje da se slavi kao Dan grada Novog Sada od 1998. godine, a građanima zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika dodeljuje se Februarska nagrada.

Ovogodišnji dobitnik Februarske nagrade je Stefan Milenković.

Sve bebe rođene na današnji dan dobiće od Grada poklon od 300.000 dinara.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments