Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Svi objekti Doma zdravlja „Novi Sad” od adaptacije na Limanu 4 rade po najsavremenijim tehnologijama, a prema rečima direktora te zdravstvene ustanove dr Veselina Bojata, u njihovim zahtevima prema projektantima navođeno je da se mora voditi računa o energetskoj efikasnosti.

Po tom principu se gradi i objekat na Vidovdanskom naselju.

– Vidovdansko naselje je deo grada koji broji više od 20.000 stanovnika, prema statistikama i smernicama koje ima Institut za javno zdravlje Vojvodine. Prema obećanju izvođača, objekat je trebalo da bude završen do kraja prošle godine ili početkom ove, mada je trenutno zastoj u vezi sa nabavkom opreme za klimatizaciju i grejanje. Proizvođači nisu u stanju da isporuče svu opremu koja im je naručena, a u velikom broju slučajeva i plaćena. Nadamo se da će se i to rešiti na najbolji način i da će radovi biti završeni do proleća. Krenuli smo u javne nabavke, pre svega za opremanje stomatološke i ginekološke ordinacije – priča dr Bojat.

Osim ginekologa i stomatologa, dr Bojat kaže da će se na Vidovdanskom naselju nalaziti i lekari opšte prakse, pedijatar, patronažna služba i laboratorija. To je objekat od oko 1.200 kvadratnih metara.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Za malo više od godinu dana, otvorili smo kompletno rekonstruisan objekat na Limanu, izgradili smo nov Dom zdravlja na Adicama, otvorili Reproduktivni centar u Almaškoj ulici, kao i ambulantu na Sajlovu. Taj deo grada je prepoznat kao brzorastuć i zahtevao je jedan ovakav poduhvat. Grad nam je dao prostora i tako smo napravili ambulantu opšte prakse, na radost građana Sajlova, koji su izuzetno zadovoljni što je sada imaju u neposrednoj blizini stanovanja – Istakao je Bojat.

Prema njegovim rečima, odavno su urađene analize svih objekata Doma zdravlja, kojih ima 39, a velika je želja da se konačno rekonstruiše i ambulanta na Novom naselju, za koju postoje gotovi i odobreni projekti i sve neophodne saglasnosti.

– Ovo je treća godina otkako je taj objekat u kovid sistemu i postoji kao Respiratorni centar. Zaista je već svašta pretrpeo i možemo slobodno reći da je izraubovan, te apsolutno zaslužuje totalnu rekonstrukciju. Posebno smo emotivno vezani za objekat na Bulevaru Mihajla Pupina, kod Dunavskog parka. To je prvi objekat Doma zdravlja, izgrađen davne 1923. godine. Ove godine slavimo 100 godina postojanja narodnog zdravlja u Novom Sadu, te bismo to iskoristili kao simboliku i razlog da započnemo rekonstrukciju i tog objekta. Imamo i neophodnu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer je ceo projekat urađen po njihovim instrukcijama i savetima. Zato se nadam da će se u toku ove godine, s rebalansom buyeta, naći na spisku projekata koje će realizovati Grad ili Pokrajina. Tako bismo zaokružili celu priču u gradu sa čitavim nizom sjajnih, novih objekata sa savremenijom i modernijom opremom – rekao je Bojat.

Foto: dzns.rs

Ulaganje u Vršačku ambulantu

Prema rečima dr Veselina Bojata, u toku je temeljnije investiciono održavanje Vršačke ambulante. Tamo će biti zamenjeni podovi, krečiće se, a biće popravljene i zamenjene dotrajale instalacije, dok su krov već sredili. I za taj objekat se razvijaju ozbiljniji planovi u budućnosti, jer bi na osnovu analize trebalo da se nadogradi. Ima uslova da se tu podigne još jedan sprat i tako omogući zaposlenje većeg broja medicinskog osoblja, ali i pruži veći broj usluga u tom delu grada.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments