Foto: nsuzivo.rs/Ilustracija

Novi Sad je sinoć postao evropska prestonica mode u godini kada nosi titulu Evropske prestonice kulture. Revijom “Morfium”, dizajnerke Jelene Malešević, ispred Galerije Matice srpske otpočela je jubilarna 20. Nedelja mode u Srbiji. 

Serbia Fashion Week, peta najveća Nedelja mode u Evropi, sinoć je propraćena velikim aplauzom od početka do kraja. “Pistom” ispred Galerije Matice srpske prošetali su modeli u kreacijama dizajnerke Jelene Malešević, koja se predstavila revijom “Morfium”. Ova nosiva umetnička dela obišla su Expo u Dubaiju, a sinoć su se predstavila i Novosađanima, direktno nakon Fashion Week-a u Los Anđelesu.

Revija Jelene Malešević inspirisana je vinčanskom kulturom, a kolekcija je posvećena ženama i ženi kao majci, veoma poštovanoj u neolitu. Nizale su se haljine, kompleti, tašne, ali i muški modeli iz ove revije.

Prisutnima su se obratile dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske i Svetlana Horvat, predsednica Serbia Fashion Week-a.

-Kada smo pre sedam godina pisali apolikaciju kako bi Novi Sad postao Evropska prestonica kulture i to prvi grad van Evropske unije. Nismo mogli da zaobiđemo modu, jer je Novi Sad grad velike umetničke kreativnosti, ali i grad dizajna i mode- istakla je Palkovljević Bugarski.

Srbija i Portugal su dve izabrane zemlje iz Evrope, koje će imati svoje nedelje mode u Parizu. Tako će Serbia Fashion Week na proleće moći da se predstavi u Parizu, dok će svoju nedelju imati na jesen.

Srpska Nedelja mode traje do nedelje, 30. oktobra, a revije će se održavati u Opensu i Muzeju Vojvodine.

Ivona Karan

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments