Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, u Novom Sadu je po drugi put organizovana šetnja “Besmrtnog puka”.

Besmrtni puk je međunarodni javno, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog Svetskog rata. Nastao je u Rusiji 2014. godine. Učesnici godišnje na Dan pobede nad fašizmom prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih veterana vojske i mornarice, boraca otpora i zarobljenicima koncentracionih logora.

Nekoliko hiljada građana okupljeni u šetnji nose transparentne sa slikama predaka koji su branili otadžbinu u ratovima od 1912. do 1999. godine.

Šetnja je započeta u 14.00 časova kod spomenika Žrtvama racije na Keju, minutom ćutanja za sve stradale žrtve, a potom je preko Bulevara cara Lazara krenula ka Stražilovskoj, Žarka Zrenjanina, Ignjata Pavlasa i Dunavskom, kada će stići do Trga republike.
Na kulturno-umetničkom programu učetvovaće društva iz Inđije, Batajnice, kao i eminentni umetnici. Događaj je predviđen za 16.00 časova.
Podsećamo, prva šetnja “Besmrtnog puka” u Novom Sadu održana je 2019. godine, ali zbog pandemije koronavirusa nije bila održana dve godine.
nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments