Foto: Tanjug /Miloš Milivojević

Radovi na deonici Novi Sad – Subotica počeli su u novembru 2021. godine. U prvoj fazi, odvijali su se oni radovi koji nisu zahtevali obustavu železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice. Potpuna obustava saobraćaja, na pomenutoj deonici, počela je od 07. aprila 2022. godine.

Obeležavanju početka radova pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali su ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: Vojvodina uživo / screenshot

Rok za završetak radova je 33 meseca od potpune obustave saobraćaja na celoj trasi od Novog Sada do Subotice. To znači da je završetak brze pruge Novi Sad-Subotica planiran do kraja 2024. godine.

Izvođač radova je kineski konzorcijum “China Railway International” i “China Communications Construction Company”, vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara, podseća vojvodinauzivo.

Foto: Vojvodina uživo / screenshot

Projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge sa drumskim i pešačko-biciklističkim stazama, kao i ugradnju elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

Foto: Vojvodina uživo / screenshot

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Кisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

blic.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
VladaNS
07/08/2022 14:53

Ok ali zimi i po kiši ko će vam voziti bicikli?

Nikola
07/08/2022 20:34

Pre ce agenda 2030 da se odvije nego da prođe voz tom prugom