FOTO: ZORAN ŽESTIĆ, ZORAN ILIĆ, MILAN ILIĆ, SCREENSHOT / RINGIER
Povodom jedne od gorućih tema – šta ako tokom mature stigne dojava o bombi, prema najnovijim informacijama u planu je sastanak MUP-a i Ministarstva prosvete o ovom pitanju.

Sastanak bi trebalo da se bude održan danas tokom dana.

Podsećanja radi, u proteklom periodu zbog učestalih dojava o bombama đaci kako osnovnih, tako i srednjih škola često su bili primorani da prekidaju nastavu.

Nakon provera kontradiverzionih timova nastava bi bila vraćena u normalu, ali se postavljalo pitanje šta će se dogoditi ukoliko dojave o eksplozivnim napravam stignu za vreme mature.

Kako je za “Blic” objasnio profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić, “u slučajevima dojava bombi sve službe moraju da poštuju strogo određenu proceduru”.

– Svaka dojava o bombi mora da se tretira kao prava. Niko ne sme da zanemari takvu dojavu. To znači da mora da se izvrši kontradiverzionalni ili KD pregled objekta kome je upućena dojava. To rade specijalne kontradiverzionalne jedinice MUP-a. Ako pronađu bombu, takođe, se zna procedura, a ako je ne nađu objekat se vraća u normalnu funkciju – objašnjava Dragišić.

Kako kaže, koliko će trajati KD pregled zavisi od površine objekata.

– To može da traje i satima. Naravno, nije isto kada treba da pregledate tržni centar od nekoliko hiljada kvadrata ili avion – rekao je Dragišić.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments