Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, danas su položeni venci na Spomen groblju u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno će sa predstavnicima Vojske Republike Srbije, predstavnicima Gradskog odbora SUBNOR-a položili su vence.

U ime Grada Novog Sada, kao i u svoje gradonačelnik Vučević je čestitao 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i nacizmom i istakao da sa ponosom da su naši preci uvek bili na strani pravde, istine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Narod kome pripadamo je uvek birao ispravnu stranu i za to često plaćao veoma skupu cenu. U skladu sa tim, mi smo dužni da poštujemo njihovu žrtvu, istovremeno čuvajući našu istoriju i tradiciju, ali i da razumemo okolnosti koje nas okružuju, kako bismo mogli da prepoznamo ono što će se dešavati u budućem vremenu – rekao je Vučević.

Gradonačelnik je napomenuo da je tadašnja Jugoslavija zauzela vrlo važano mesto u borbi, a srpski narod platio ogromnu cenu.

– Ne treba da zaboravimo da su postojale savezničke armije, pre svega Crvena armija i da prećutimo tu činjenicu zato što se stidimo toga, posmatrano u kontekstu ukrajinske krize, kako se nekome ne bismo zamerili. Sloboda je u ove krajeve i našu Srbiju stigla upravo zahvaljaujući pripadnicima Crvene armije i to je istorijska činjenica i istina, kao što su i ostale savezničke vojske pomagale u borbi za slobodu – istako je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Klanjamo se senima onih koji su položili, na oltar otadžbine, svoje živote i zbog kojih smo mi danas slobodni, razumeti zašto je važno sačuvati mir i stabilnost i izbeći svaki mogući konflikt u regionu, reči su gradonačelnika.

– U Novom Sadu će danas biti živopisno, uz prigodno obeležavanje, kako Dana pobede, tako i Dana Evrope i mislim da ćemo time pokazati da Novi Sad ima takvu širinu da može da bude i Srpska Atina i Evropska prestonica kulture i mladih, da možemo da obeležimo i 9. maj 1945. godine i ono što se definiše kroz rezoluciju Evrospke Unije kao Dan Evrope – naglasio je Vučević.

Predsednik SUBNOR-a Grada Novog Sada Milovan Vujić je podsetio na značaj 9. maja, kao praznik stradanja naših boraca, kada je Evropa izgubila oko 50 miliona vojnika, dok je tadašnja Jugoslavija ostala bez milion i 700 000 boraca.

– Zbog datih života za odbranu Jugoslavije, mi potomci i pripadnici SUBNOR-a obeležavamo ovaj značajan datum, u to ime polažemo cveće na spomen obeležje na spomen. Važno je očuvati mir i stabilnost, a trudićemo se da i dalje negujemo i poštujemo tradiciju, prenoseći mladim generacijama pouke kako se nikada više ne bi dogodilo takvo zlo, kao u Drugom svetskom ratu – rekao je Vujić.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments