Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jelena Stepanović je arhitekta iz Sremske Mitrovice sa trenutnom adresom u Novom Sadu, a iz hobija opet- crta. Prema njenim rečima arhitektura i crtanje imaju mnogo zajedničkih stvari, ali i onih koje ih razdvajaju. Međutim nikada se ne bi odrekla ni jednog ni drugog. Crtanje svojih Mashtanje radova donosi joj više slobode jer kako i pesma kaže “Idem tamo gde je sve po mom”

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Najviše radim gradiće i svuda nalazim inspiraciju. Prvo sam nacrtala Amsterdam, jer je to najlepše mesto na kom sam bila. Nizali su se i dragi gradići kao što je Novi Sad, svi oni prema kojima gajim lepe emocije. One su satkane u moj rad- rekla je Jelena za NS Uživo.

Svaki njen rad ima svoju čar i razlog zašto je nacrtan. Njene crteže razlikuju se u svako godišnje doba- kada je leto crta joj se more i mesta na kojima bi se ona trenutno nalazila a sada jedva čeka da crta zimsku idilu i tople domove sa jelkama.

-Radim najviše rapidografom i akvarelom. To je proces koji traje od jednog popodneva a nekada se razvuče i na mesec dana. Nešto što mi je blisko ja u dahu “ispalim”. Svaki proces mi je drugačiji- dodala je Jelena.

Jelena ima 27 godina i njen hobi polako ali sigurno pronalazi put do publike; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Crtanjem je počela još kao devojčica i kaže da je profesija birala nju. Seća se svog peškira na plaži, papira na njemu i drvenih olovaka s kojima je crtela celo popodne. Ta ljubav je prožima celog života, toliko da i dalje koristi i čuva svoj pribor za četkice i vodu iz detinjstva.

-Moj studio je nazvan Mashtanje jer je to ono što ja ustvari radim. Izmaštam neku situaciju, predeo i to nikada nije obična scena jer u to dodam toplinu koja to oplemeni. Na nekim mestima koja sam crtala nikada nisam ni bila, ali tačno mogu da zamislim kako ta ulica miriše, kako odsjaj te ulice izgleda, kakvi su ljudi- ispričala nam je.

Od svojih radova pravi i obeleživače za knjige; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nižu se Novi Sad, Njujork, Novi Pazar, Amsterdam, morski prizori, pa čak i karantinski dani. Radove je slala od Amerike do Norveške.

-Nije mi interesantno da crtam ljude. Uvek su u senci na mojim radovima. Na mojim radovima su najviše gradovi i priroda- istakla je.

Na njenim crtežima najviše možete naći prizore iz gradova i prirodu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sofija
20/11/2021 19:56

Bravo za Jelenu, mladu umetnicu u usponu, velikog profesionalca i još većeg prijatelja! ♡

Brankica R. Stojanović
20/11/2021 23:04

Mlada, ambiciozna, vredna, talentovana,… arhitekta koja ume da mašta i van ‘građevinskog materijala’, koja boji toplinom i ume da pronikne u duše ljudi. To je nešto nesvakidašnje. Bravo draga Jelena!