Foto: Printscreen/rts.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je domaćin predsednici Mađarske Katalin Novak, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Vučić je poručio da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem mogućem nivou u savremenoj političkoj istoriji, i da je saradnja dve zemlje napredovala u svim oblastima, politici, ekonomiji, trgovini. Evropskoj uniji je potrebna Srbija i svaki put ćemo podržati odluke o što njenom skorijem priključku, rekla je Novakova.

Novakova: Predstoji nam period pun izazova na koje treba da odgovorimo

Predsednica Katalin Novak zahvalila je predsedniku Vučiću na pozivu, a pogotovo na doprinosu što je dao sve od sebe da odnosi Srbije i Mađarske budu na nivu na kojem su sada.Rekla je da su razgovarali i o poteškoćama koje postoje u regionu i svetu, najpre o ratu u Ukrajini, kao i posledicama sankcija.

“Koliko procenjujemo ovaj rat se neće skoro završiti, i zato se mi uvek zalažemo za mir i da se razgovara kako bi se postigao sporazum, jer rat ima nesagledive posledice ne samo na  građane Ukrajine nego i za ostale u Evropi”, rekla je Novakova.

Predstoji nam, kaže, period pun iazozova na koje treba da se pripremimo i da odgovorimo.

Prema njenim rečima, problem je i talas migracija i zhvalni smo Srbiji na svemu što čini da smanji pritisak migranata na granice.

Predsednica Mađarske je rekla da je s Vučićem razgovarala o evrointegracijama Srbije, navodeći da se njena zelja zalaže za to da Srbija bude primljena u članstvo EU.

“Evropskoj uniji je potrebna Srbija i svaki put ćemo podržati odluke o što njenom skorijem priključku”, rekla je Novakova.

Vučić: Mađarska predsedica dala savet o demografskim pitanjima

Vučić je istakao da je dobrim odnosima dve zemlje uvek doprinosila i predsednica Novak, kao i mađarski premijer Viktor Orban, zbog čega im je zahvalan, a posebnu zahvalnost uputio je Ištvanu Pastoru, lideru Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, čoveku koji, kaže, predstavlja most između Srbije i Mađarske.

Ukazao je da je 2010. godine bilo 237 međunacionalnih incideneta prijavljenih policiji na severu, u Vojvodini, a ove godine ih je 35 puta manje.

“Gotovo da ne postoje. To govori o iskrenom prijateljstvu koje se rodilo između Srba i Mađara”, podvukao je Vučić.

Posebno je skrenuo pažnju na to da je mađarska predsednica u svojoj zemlji mnogo uradila po pitanju demografije, gde su mere imale dosta uspeha.

Preneo je da je svojoj koleginici pokazao koliko Srbija danas ulaže u tu oblst, značajno više nego pre 10-20 godina, kao i da to daje rezultate uglavnom u ruralnim sredinama, ali ne i u urbanim, a da ga je ona posavetovala šta bi još moglo da se uradi.

“Nastavićemo da slušamo i učimo o tome, jer svi putevi, bolnice, pruge, neće vredeti ako nemamo kome to da ostavimo i ako ne budemo imali dece”, poručio je Vučić.

Foto: rts.rs

“Zimu ćemo nešto spokojnije da dočekamo, zahvaljujući Orbanu i Novakovoj”

“Razgovarali smo o energetskim pitanjima, koristićemo njihova skladišta po povoljnim uslovima”, kaže predsednik Srbije.

Zahvalni smo Mađarskoj što nam je omogućila da koristimo njihova skladišta gasa i što ćemo zimu lakše i nešto spokojnije da dočekamo, rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da se radi i na infrastrukturnom povezivanju, brzom prugom Beograd – Budimpešta, izrazivši uverenje da će do 2025. godine, uprkos svemu, taj projekat biti završen, a svi mogu za 2 sata i 40 minuta da stignu do centra Budimpešte.

Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske u savremenoj političkoj istoriji na najvišem nivou

Predsedniki Alekandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare sa gošćom iz Mađarske Katalin Novak da su odnosi Srbije i Mađarske u savremenoj političkoj istoriji na najvišem nivou i da je saradnja dve zemlje napredovala u svim oblastima, politici, ekonomiji, trgovini.

“Želim da istaknem zahvalnost Orbanu i Pastoru koji je most između Srba i Mađara. Saradnja je toliko napredovala da postaje neuporediva sa svim ostlim zemljama”, rekao je Vučić.

U periodu januar-jul trgovinska razmena između dve zemlje je bila 2,2 milijarde evra, izneo je Vučić podatak i dodao da od svih zemalja najveću stopu rasta trgovine beležimo sa Mađarskom.

Ona će postati treći trgovinski parner, podvukao je predsednik Srbije.

Naveo je da je Mađarska četvrti trgovinski partner, koji će verovatno brzo doći na treće mesto, posle Nemačke i Kine, zahvaljujući razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa.

“Kada sam postao premijer, Mađarska je bila 10. ili 11. trgovinski partner. Danas je četvrti, sa jasnim naznakama da će biti i treći, ako nastavimo ovako u naredne dve godine”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je snažan zamah svih odnosa između Srbije i Mađarske, i da dve zemlje imaju mnogo razumevanja jedna prema drugoj u političkom smislu.

Plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske

Plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske održava se posle razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Katlin Novak.

Sastanak Aleksandra Vučića i Katalin Novak

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija, usledio je razgovor u četiri oka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarske predsednice Katalin Novak.

Svečani doček za mađarsku predsednicu ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve države.

Potom su Vučić i Novakova predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija.

Nakon svečane ceremonije, Vučić i Novakova će razgovarati u četiri oka, a zatim će uslediti i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Posle toga, predviđene su izjave za medije srpskog predsednika i mađarske predsednice.

Svečani doček za mađarsku predsednicu je upriličen ispred Palate Srbija, a zatim je usledio razgovor Aleksandra Vučića i Katalin Novak.

Održan je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Predsednica Mađarske zatim će posetiti Suboticu.

rts.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
09/09/2022 15:47

Jel zbog toga podizete spomenik na Limanu kod Linde?

Vidoje
09/09/2022 17:59
Reply to  SNS Uzivo

Ti u svom dvoristu podigni titu i ostalim drugovima komunjarama.

SNS Uzivo
10/09/2022 09:14
Reply to  Vidoje

Gosn Vidoje gresite, ja sam protiv komunjara, izmedju ostalih i bivsih komunjara a sada povampirenih nacionalista…

Last edited 23 dana ranije by SNS Uzivo