Foto: Envato/nsuzivo.rs
Grad Novi Sad i ove godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.000 dece u vrtićima PU ,,Radosno detinjstvo“, a za ovu namenu planirano je 649.053.037,00 dinara. Lista čekanja je na minimumu i na njoj su deca jaslenog uzrasta, a cilj je da kroz planirane projekte ona bude potpuno ukinuta.

 

Direktorka PU ,,Radosno detinjstvo“ Marijana Popov podseća da je zaključno sa 2019. godinom za troškove boravka dece Grad izdvajao 80% od ukupne cene, a da su roditelji učestvovali sa 20%.

 

Marijana Popov: Ulaganje u pronatalitetnu politiku

-Može se reći da je i tada cena vrtića u Novom Sadu bila jedna od najnižih u Srbiji, a značajna promena desila se od 1. januara 2020. godine kada, nakon odluke Grada  i gradonačelnika Miloša Vučevića, vrtići postaju besplatni za svu decu. To je bila realizacija pronatalitetne mere države, a u budžetu Grada je postojao novac za to, objašnjava Popov.

 

Unapređenje života: Gađani Sajlova jednostavnije će moći da organizuju svoj život, jer će decu moći lako da odvedu i preuzmu iz vrtića

 

Roditeljima je omogućeno da novac preusmere na neke druge potrebe

 

Govoreći o rekacijama roditelja, Popov ističe da su veoma pozitivne.

 

-Roditelji uz ovu pomoć mogu da preusmere određena sredstva za druge važne potrebe svoje dece i to znači svakoj porodici, kaže ona.

 

Govoreći o funkcionisanju PU ,,Radosno detinjstvo“, direktorka objašnjava da se ustanova  svake godine susreće sa velikim potrebama roditelja za upis dece u vrtiće.

 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

 

  • Ta potreba je prepoznata i u samoj Ustanovi, kao i od Osnivača i gradonačelnika Miloša Vučevića. Iz tih razloga izgrađivali su se i izgrađuju se novi vrtići, adaptiraju se i dograđuju postojeći, a sve u cilju što većeg upisa nove dece, kao i rasterećenja broja dece koja su već upisana u određene vaspitne grupe, kaže Popov i dodaje da je ovaj trud Grada i gradonačelnika doprineo tome da u ovom trenutku lista za upis nove dece bude najmanja u bližoj prošlosti, a broji oko 300 dece jaslenog uzrasta.

 

Novi objekti i proširenja postojećih

 

Jedan od glavnih ciljeva je da se kroz gradnju vrtića na različitim lokacijama i proširivanjem postojećih, omogući funkcionisanje bez ikakvog pritiska, kao i premeštanje određenog broja dece bliže mestu stanovanja.

 

-Sve to dovodi do zadovoljnih vaspitača i medicinskih sestara vaspitača, dece o kojoj brinu, kao i roditelja. Već od početka naredne radne godine, odnosno u septembru, oktobru, otvaramo vrata dva nova vrtića u Veterniku i naselju Sajlovo. Počinjemo  sa izgradnjom vrtića u naselju Adice i proširujemo kapacitete u Kovilju, a očekuje se i izgradnja vrtića u blizini Medicinske škole. I tu nije kraj, planiramo i gradimo dalje kako bi zadovoljili potrebe naših malih sugrađana, najavljuje Popov.

 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

 

Podrška u svim segmentima rada

U okviru Ustanove kojom Popov rukovodi zaposleno je 2.604 radnika, postoji 73 vrtića koji su raspoređeni u 9 jedinica, Centralna kuhinja, tehnička služba, kao i upravna zgrada u kojoj se nalaze sve bitne prateće službe za funkcionisanje. Za ovako velik i bitan sistem, od ključnog je značaja dobra saradnja sa nadležnima.

 

-Dobijamo podršku u svim segmentima rada. Prepoznaju se naše potrebe i dobijamo pomoć u njihovom ostvarenju. Pored razumevanja potrebe za otvaranje novih vrtića, adaptaciju i proširenje postojećih, Grad, GUZO i gradonačelnik Miloš Vučević, uvek omogućju i njihovo opremanje novim nameštajem, didaktičkim sredstvima, igračkama, važnom IT opremom za vaspitne grupe u okviru ,,Godina uzleta”… Velika je podrška i za naše službe ishrane kako bi se obogaćivala raznovrsnost namirnica, nabavila vozila za transport hrane, kaže Popov.

Pravedniji odnos prema zaposlenima 

 

Sa velikom radošću, govori i o pravednijem odnosu prema zaposlenima.

 

  • Nikako se ne sme zaboraviti da je otvaranjem novih vaspitnih grupa i otvaranjem novih vrtića omogućeno zapošljavanje novih radnika. Činjenica je da su u prethodnim godinama, vaspitači dugo radili na određeno vreme, a sada su mnogi dobili stalna radna mesta, samo ove godine njih 317, a otvaranjem novih grupa zaposleni su i zapošljavaće se novi radnici, ističe Popov.

 

Evo kako je kod drugih

Roditelji uglavnom plaćaju  20 % cene – oko 5.000 mesečno!

NIŠ – Ekonomska cena boravka dece u vrtićima u Nišu, takozvana iznosi 20.140 dinara, od čega Grad finansira 80 odsto, a učešće roditelja je 20 %, mesečno 4.028 dinara.

KRAUJEVAC – Grad Kragujevac mesečno subvencioniše 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima, a roditelji ostatak – 5.278 dinara mesečno.

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments