Foto: V. Fifa
Zgrade od posebnog istorijskog i arhitektonskog značaja u Dunavskoj 8 i 10 i na Trgu Marije Trandafil 12, dobijaju novi sjaj. Radovi na sređivanju fasade i krova treba da počnu do kraja godine.

Sređivanje fasada i krovova na zgradama koštaće gotovo 23,5 miliona dinara s PDV-om.

Građevinsko- zanatski i konzervatorsko-restauratorski radovi na tri objekta trebalo bi da počnu do kraja godine. Radovi na zgradama posebnog značaja, na odabir Zavoda za zaštitu spomenika kulture poverena je grupi pet beogradskih i dva novosadska preduzeća, s tim što je nosilac posla „Ornament investinženjering” iz Beograda.

Sređivanje zgrade u Dunavskoj 8 biće završeno za tri meseca i koštaće gotovo šest miliona dinara, dok će obnova objekta pored trajati mesec duže, odnosno 120 dana, i za to će biti izdvojeno oko osam miliona dinara. Najviše novca, više od 15,5 miliona dinara, biće izdvojeno za rekonstrukciju zgrade na Trgu Marije Trandafil 12 i, kako je navedeno, svi predviđeni radovi moraju biti završeni za 240 dana.

Sva tri objekta biće zamenjeni oštećeni i degradirani elementi fasade i dotrajalog maltera, stoji u tenderskoj dokumentaciji. Predviđena je restauracija i konzervacija vučenih malterskih profila, kao i limarska opšivanja pojedinih fasadnih elemenata. Osim toga, ulazne kapije, konzolne svetiljke, metalne rešetke prozora i nosači zastava biće reparirani, a planirana je i restauracija spoljnih prozora i vrata. Krovni pokrivač biće rekonstruisan, kao i dimnjački i ventilacioni otvori, a sve fasade obojene.

Predviđeno je obijanje dotrajalog i oštećenog maltera do zdrave podloge – opeke, a novo malterisanje planirano je isključivo fabrički spravljenim malterima, koji su po svom sastavu, tehničkim karakteristikama i svojstvima namenjeni renoviranju istorijskih objekata. Objašnjeno je da će za sokle biti kor

Specifikacijom radova, obuhvaćena je demontaža i izrada novih olučnih horizontala i vertikala, sa svim pripadajućim elementima, te izrada i montaža konusnih polukružnih krovnih ventilacionih otvora, kao i opšivanje dimnjaka i solbanaka prozora.

Objekte u centru i Almaškom kraju Zavod za zaštitu spomenika kulture, sređuje u okviru 17. faze obnove uličnih fasada i krovova u Petrovaradinu i Novom Sadu. Reč je o višegodišnjem projektu obnove graditeljskog nasleđa, za koji je većina novca obezbeđena iz republičkog buyeta, a do sada je rekonstruisano više od 90 zgrada i kuća.

nsuzivo.rs/dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments