Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Manifestacija “Kupusijada” svečano je otvorena 23. po redu u Futogu, mestu koje mnogi s pravom nazivaju “prestonicom kupusa”. Na svečanom otvaranju prisustvova je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić koji je istakao da je “Kupusijada” jedna od najznačajnih manifestacija našeg grada

U okviru manifestacije organizovan je i Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije, čiji je cilj da promoviše tradicionalne proizvode od kupusa i ukaže na značaj očuvanja onog što Futog svake godine nudi.

– Danas smo u Futogu na Kupusijadi, manifestaciji koja je nama iz Grada Novog Sada uvek značajna i uvek rado dolazimo da je posetimo. Radi se o brendu koji je prepoznat od strane države Srbije, Novog Sada, brendu koji je zaštitni znak Futoga – rekao je Đurić.

Đurić ističe da je divan osećaj prošetati glavnom ulicom koja, iz godine u godinu, postaje sve uža, jer je sve više izlagača i posetilaca, a naglašava da se nadam će naredne godine imati još veću posećenost.

– Ničega ne bi bilo da nije onih vrednih poljoprivrednika koji su svojim umećem decenijama stvarali ovaj brend. Treba da budemo ponosni na „Kupusijadu” i na ljude koji su izgradili njenu prepoznatljivost. Grad Novi Sad će, kao i do sada, nastaviti da podržava ovu manifestaciju i poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom i zdravom hranom. Želim svima da se lepo provedu i uživaju u današnjem danu i da se kući vrate ne samo sa lepim utiscima, već i raznovrsnim domaćim proizvodima – naglasio je gradonačelnik Đurić.

Ono što meštane i posetioce očekuje je bogat program- vašar, takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa.

Ove godine najteža glavica iznosila je 12 kilograma, čiji je uzgajivač Jenko Branko iz Futoga.

U prvom delu programa učestvuju najmlađi, deca osnovnih škola, vrtića, klubova, ansambala narodnih pesama i igara i plesnih studija.

Za NS Uživo govorio je Đorđe Ignjatović, učenik trećeg razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović” jedan od učesnika manifestacije koji je naglasio da redovne posećuje Kupusijadu i kaže da je ponosan na svoje selo.

– Svake godine idem na Kupusijadu, danas mi je bilo odlično i još ću se bolje provesti u narednom vremenu – rekao je Đorđe.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a organizatori su Udruženje “Futoški kupus”, Kulturni centar “Mladost” Futog, Savet Mesne zajednice Futog, Poljoprivredna škola iz Futoga, osnovne škole “Miroslav Antić” i “Desanka Maksimović”.

Zorica Topić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments