Foto: eureporter

U ponedeljak 28. marta održaće se 94. svečana dodela Oskara koju američka Akdemija filmskih umetnosti i nauka dodeljuje godišnju filmsku nagradu u 23 različite kategorije

Nagrada Američke filmske Akademije prepoznatljiva pod nazivom “Oskar” je priznanje koje dodeljuje Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka  (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), u čast priznavanja kvaliteta profesionalaca u filmskoj industriji. Ovo priznanje uključujue reditelje , glumce, pisce, producente, pevače i mnoge druge. Svečana ceremonija na kojoj se nagrade predstavljaju, jedna je od najuglednijih i najpopularnijih ceremonija dodele nagrada u čitavom svetu.

Ove godine u najuži izbor za najbolje filmsko ostvarenje u kategoriji “Best picture” nalazi se 10 filmova. Belfast, CODA, Don’t look up, Drive my car, Dune, King Richard, Licorice Pizza, Nightmare Alley, The Power of the Dog i West Side Story.

Mnogi od ovih filmova već uveliko se prikazuju u bioskopima širom sveta i na pojedinim poznatim svetskim portalima krenulo je glasanje za najbolji film u protekloj godini.Među favoritima je King Richard u kojem glavnu ulogu tumači poznati glumac Vil Smit u priči o Ričardu Vilijamsu, ocu teniserki Serene i Venus Vilijams.

Takođe Vil Smit je novinovan i za najbolju glavnu ulogu za istimeni film. Pored njega u ovoj kategoriji na ovogodišnjem “Oskaru” novinovani su i Havijer Bardem, Endru Garfild, Denzel Vašington, Benedikt Kamberbeč.

Što se tiče kategorije najboljih glumica nominovane su Džesika Čestejn, Olivia Kolman, Penelopi Kruz, Nikol Kidman i Kristen Stjuart.

Foto: srpskacafe

Ukoliko želite da pogledate neke od nominovanih filmova, posetite najbliži bioskop i uverite se zašto su baš ovi filmovi izabarani od strane stručnog žirija.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments