Претрага
Претрага
Close this search box.

AGRESIJA NA SRBIJU – 24 GODINE POSLE! Profesor Rastislav Stojsavljević: Trebalo bi da pametnije i mudrije sagledamo ono što se događalo s proleća 1999. godine, kao da je tema bombardovanja SR Jugoslavije nikad aktulenija

Foto: militaryshop.rs/Gradske info

Sa vremenske distance od skoro četvrt veka, trebalo bi da pametnije i mudrije sagledamo ono što se događalo s proleća 1999. godine. Ali za sve ovo vreme, rane su i dalje sveže, a u svetlu (geo)političkih okolnosti na Balkanu i istoku Evrope, kao da je tema bombardovanja SR Jugoslavije nikad aktulenija.

U smiraj turbulentnog XX veka izvršena je agresija na jednu suverenu, nezavisnu i miroljubivu državu. Ubirajući pobedu u završenom Hladnom ratu, NATO part je pod izgovorom kršenja ljudskih prava albanske nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji, napao SR Jugoslaviju grubo kršeći međunarodno pravo.

Darko Dozet
Život izgubilo nekoliko hiljada civila i pripadnika vojske i policije

Tokom 78 dana agresije stradalo je nekoliko hiljada civila i pripadnika vojske i policije. Stradalo je nekoliko desetina dece. Na teritoriji Srbije bacani su osiromašeni uranijum i kasetne bombe zabranjeni Ženevskom konvencijom o pravima i običajima ratovanja. U isto vreme, teroristi iz tzv. OVK su ubijali nedužno srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo i sa oružanim snagama SR Jugoslavije na teritoriji Kosmeta vodili kopneni rat.

Najveći gradovi razarani bombama

Najveći gradovi, Beograd, Novi Sad, Niš i Priština razarani su bombama, narod se skrivao po skloništima, naša vojska se odupirala koliko je mogla i umela, heroji sa Košara, Morine i Paštrika upisivali su svoja imena zlatnim slovima u srpsku istoriju. Zahvaljujući predsedniku države Aleksandru Vučiću danas njihovo ime ostaje živo kroz izložbe, filmove, knjige, nazive ulica i bulevara. Svih onih koji su branili otadžbinu u tom neravnopravnom ratu protiv tada najmoćnijih država na svetu.

Foto: Grad Novi Sad

Srušeni su svi mostovi koji su povezivali Novi Sad sa Petrovaradinom. Posebno se herojski držao onaj Žeželjev koji kao da je bio simbol prkosa i otpora. Posle završetka agresije bio je postavljen pontonski most preko Dunava kao privremeno rešenje. I danas, šetajući Kejom, obalom druge po dužini reke u Evropi, posetilac se može podsetiti tih tragičnih događaja. Stubovi koji vire iz reke su ostaci nekadašnjeg Mosta kraljevića Andreja koji su Nemci srušili u povlačenju oktobra 1944. godine. Reka pamti. Ali i ljudi.

FOTO: SRDJAN SUKI / EPA

Ali mostovi se opet podižu. Za vreme mandata tadašnjeg gradonačelnika i današnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića, izgrađen je i otvoren novi Žeželjev most. Dvadeset godina ga je zamenjivao „privremeni“ drumsko-železnički.

Planiranje i izgradnja novih mostova u Srpskoj Atini je znak progresa. Gradimo mostove nasuprot onih koji su ih rušili. Ali uz mostove, negujemo i kulturu sećanja na ljude i građevine kojih više nema. U zahuktaloj borbi za Kosmet, gde su odavno prekršene sve međunarodne rezolucije, sećamo se patnji srpskog naroda tokom tih 78 strašnih dana. Sećamo se i pamtimo.

prof. dr Rastislav Stojsavljević

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
24.03.2023 11:49

Profesore ko je bio na vlasti u Jugi za vreme bombardovanja a ko ministar informisanja? 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo
Gost
Milan NS
24.03.2023 12:30
Odgovori  SNS Uzivo

Nije stigao do tog dela, bio je suviše uzbuđen dok se zamišljao kao podguzna muva

Povezane vesti