Претрага
Претрага
Close this search box.

Ako primetite krpelja na telu, nedirajte ga i javite se lekaru, savetuje Dr Turubatović

Foto: medias.rs

Ukoliko građani primete ujed krpelja, potrebno je da se jave u najbližu zdravstvenu ustanovu i to najbolje u prva 24 čas, kako bi stručno osoblje skinulo krpelja na vreme, ističu lekari.

“Sada je period kada krpelji počinju da budu aktivniji. Prvo treba da se pripremimo za odlazak u prirodu – da nosimo svetliju odeću, duge rukave, duge nogavice i dublje patike, a kada se vratimo vrlo je bitno da pregledamo svoje telo, prevoje prepona, pazuha, vrat, ispod kose, da vidimo da li se neki krpelj zakačio jer je vrlo bitno, ako je zaražen, da ga skinemo u prva 24 časa”, rekla je Tanjugu dr Milena Turubatović iz DZ Savski venac.

Kako je navela, što duže zadržavanje krpelja na telu je i veća mogućnost prenosa tog uzročnika bolesti i vrlo je bitno da, ako primetimo krpelja, ne radimo ništa na svoju inicijativu.

“Ne treba ga natapati ni alkoholom, ni benzionom, acetonom ili gasom. Ne dirajte ga i ne natapajte, već se javite najbližem domu zdravlja da bi medicinsko osoblje koje je stručno pravilno ga skinulo. Kod lošeg i nestručnog skidanja krpelja veća je mogućnost zaražavanja”, rekla je dr Turubatović.

Ona je kazala da postoji mogućnost i davanja analize krpelja, da bi ispitali da li je zaražen uopšte.

“Neke labaratorije rade analizu. Kada se skine krpelj stavi se u fiziološki rastvor ili u običnu vodu i odnese se na analizu da bi se videlo da li je zaražen i ima bakteriju koja izaziva lajmsku bolest”, rekla je dr Turubatović.

Najbitnije je, navodi, pratiti mesto mesto uboda narednih mesec dana, zato što je moguće da se pojavi prvi simptom u smislu crvenila oko uboda, kada se opet treba javiti lekaru,

“Ako se i ne pojavi crvenilo i nešto kasnije može da se javi visoka temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima ili neki neurološki problemi, onda se javljate lekaru kako biste dobili smernice šta je potrebno dalje raditi. Najbitnije je reći da ne treba uzimati preventivno antibiotike”, rekla je Turubatović.

Prema njenim rečima, poslednjih godina imamo porast zaraženih krpelja jer je pre desetak godina taj procenat zaraženosti bio 20 do 30 posto.

“Poslednjih godina istraživanja i sve analize koje se rade, pokazuju da je ta zaraženost krpelja na području Beograda bila i 70 posto”, rekla je dr Turubatović.

“U Domu zdravlja Savski venac za sada imamo jednog do dva pacijenta nedeljno koji se javljaju zbog ujeda krpelja, ali sa lepim vremenom očekuje se veći broj”, kahzala je dr Turubatović.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага