Foto: Muzika.hr

Album “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju” grupe Riblja čorba prvi je na top-listi prodaje albuma u Hrvatskoj, piše Danas. Postao je tako četvrti album iz osamdesetih, koji je tokom 2022. godine došao na prvo mesto.

Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju prvi je put izašao 1984. Bora Đorđević kaže da je to jedini album Riblje čorbe koji je objavio Jugoton (sadašnja Croatia Records), a u tom je periodu imao loš plasman.

-Album Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju je nekakva republička komisija proglasila za šund, što je uticalo na cenu i plasman albuma. Do tada smo Mrtvu prirodu prodali u oko 700.000 primeraka, a Buvlju pijacu u oko 250.000 primeraka. Muzičari koji piju su jedva prešli 120.000 prodanih kopija, što je za nas tada bio neuspeh. I kritika nas je sasekla – ispričao je Bora za srpske medije.

“U međuvremenu se ništa kvalitetno nije napravilo”

Na uspeh Riblje čorbe osvrnuo se pesnik i esejista Đorđe Matić.

-Kao da je Bora morao izdati album za Jugoton, makar jedan, da bi nakon svega taj album bio ponovno izdan baš tamo gde je njegov autor deklarativno, strukturno, institucionalno i konsenzusom odozgo bio nepoželjan celo ovo vrijeme – rekao je.

-Generacije koje se sećaju izlaska albuma, kao što je moja i kao što sam kupio tu ploču čim je izašla, ljudi koji taj osećaj nisu isprljali, kao i generacije koje dolaze, očišćene od konteksta i bez predrasuda. To je publika koja će znati pronaći lepotu – dodao je Matić.

On smatra da je reč o pločama koje pokazuju “činjenicu da se u međuvremenu ništa tako kvalitetno nije napravilo.

Spomenuti album Riblje čorbe skinuo je s prvog mesta Haustorov Treći svijet iz 1983., koji se tu držao cele tri nedelje, a na trećem mestu su Odbrana i poslednji dani grupe Idoli iz 1982. godine, prema mnogima najbolji pop-rock album bivše Jugoslavije.

index.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments