Prva pomisao kada spomenemo Francusku, osim Pariza i Ajfelovog tornja, je hrana. Često se prvo pomisli na vrsne kroasane sofisticiranog ukusa. Francuzi su poznati i po ispijanju espresa, ali se smatraju i za vrsne poznavaoce i ljubitelje sira. Jedan francuz doneo je mogućnost da francuski sir probate u Novom Sadu
– Ceo život prodajem sireve. Na ideju da plasiram francuske sireve u Srbiju došao sam 2016. godine. Prva poslovna ponuda bila je za restoran, čovek je poručio tri koluta sira. Međutim nije razmišljao gde bi mogao da ih lageruje, pošto su težili preko 100 kilograma. Bio sam očajan, tada sam odlučio da moram da reagujem. Krenuli smo onda da prodajemo na Futoškoj i Limanskoj pijaci. To se kasnije ispostavilo kao najbolja ideja – šta smo u tom trenutku mogli da uradimo. Fokus je na prodaji sireva, ali pored toga imamo i neke francuske specijalitete koje me je naučio moj rođeni brat, inače izvrsni kuvar. To su na neki način francuske ikone – medenjak bez aditiva, mleka, šećera. Samo priroda – rekao je za NS Uživo, vlasnik “Francuskih tajni” Olivier Dluzny.
U ponudi ovog Francuza je i nugat, koji je jedan od najstarijih receptura Francuske, ali i najzahtevniji za napraviti.
-Zahtevno je jer je potrebno dobiti određenu teksturu belanca i meda. Trenutno u ponudi imamo oko 40 vrsta sireva. Novosađani najviše vole vrste sireva kao što su “comte” i “graviera”. To su tvrdi sirevi- rekao je Olivier i dodao:
– Francuska tajna sireva je u prirodnoj ispaši na Alpima. Priroda, travnjaci i ispaše – daju alpski potpis sirevima. Ispaša mora da se menja svaki dan, kako bi se održao kvalitet. Najveće stado na Alpima broji oko 2.500. Za 40 kilograma sira potrebno je 550 litara kvalitetnog mleka. Naučio sam vremenom kako se tačno pravi sir, različite metode i tehnike.
Najteži sir koji stoji u ponudi teži 80 kilograma. Restorani su uglavnom kupci težih sireva od oko 40 kilograma, a cene sireva zavise od vrste.
-Dosta ljudi je intolerantno na laktozu, njih upućujemo da kupuju stare sireve koji imaju više od 12 meseci. Nakon tog perioda, laktoza nestaje – rekao je Olivier i podsetio da ga svi siroljupci mogu pronaći na Limanskoj pijaci, ali i Novosadskom noćnom bazaru.
M.L.