AMBROZIJA JE OVE GODINE PORANILA: Agresivna korovska biljka proganjaće nas sve do oktobra, a OVO je jedini SPAS

Foto: lertal.rs

Legenda kaže da su božanstva uživala jedući ambroziju, posebno Herakle, kome je donela besmrtnost. Ako se koji smrtnik usudio da je stavi na tanjir, strogo je kažnjavan zbog neprimerenog, oholog postupka.

Danas mnogi od nje beže glavom bez obzira – ne žele da je vide ni u vidokrugu i zaobilaze je da slučajno ne bi udahnuli njen polen.

Ova agresivna korovska biljka, koja nas proganja sve do oktobra, veliki je alergen. Usled vremenskih prilika, ove godine je poranila, pa se već sad mnogi žale da od nje ne mogu da dišu.

SAMI SMO KRIVI

Za to što nas sve više i više muči (brzo se razmnožava i u krug alergičnih uvlači nove “poklonike”), sami smo krivi.

Umesto da je uništimo na vreme, kao što to rade Mađari (ko je ne počupa u svom dvorištu, popije visoku kaznu!), mi, često bezuspešno, pokušavamo da saniramo posledice.

Suzenje očiju, kijanje, pojavu sekreta iz nosa ili otežano disanje nije uvek lako savladati. Univerzalni lek za pojavu alergije na ambroziju još uvek ne postoji, ali nekim postupcima i tretmanima ipak možemo da ublažimo simptome.

JUTRO JE NAJOPASNIJE

Najviše problema ambrozija stvara u jutarnjim satima, kad s prvim suncem otvara cvet i oko sebe počne da širi polen.

Ako ugrožena osoba tada otvori prozor, tegobe je neće zaobići. Ne morate da udahnete punim plućima. Takođe, u ovom periodu dana ne provetravajte stan i posteljinu.

Osobe alergične na ambroziju prozore treba da otvore poslepodne ili naveče, sa sumrakom, kad počne da pada spoljna temperatura.

Najbolje je da to činite petnaestak minuta posle kiše – iznenadni letnji pljusak tera ambroziju da se štiti zatvaranjem cvetova.

I OVO TREBA DA URADITE

Ako niste u mogućnosti zbog prirode posla ili drugih aktivnosti koje treba da obavite da tokom kritičnog dela dana ostanete u zatvorenom prostoru, postoje neki koraci koji će vam pomoći.

Kad se vratite kući, obavezno skinite odeću koju ste nosili kako polen ne bi dospeo u svaki kutak i priredio vam nove muke.

Ne čekajte da se napuni mašina za veš (zatvorite obavezno vrata mašine!), dobro bi bilo da odeću odmah operete. Naravno, nemojte da je sušite napolju.

Trebalo bi i sami da se nađete pod vodom: istuširajte se i operite kosu.

Kad je osušite, a vrućina je, osvežićete se tako što ćete upaliti klima-uređaj, čiji će filter sprečiti opasni polen ambrozije da vam dodatno naškodi.

To se odnosi i na vožnju automobilom – ne otvarajte prozore da biste se rashladili, već uključite klimu.

Ako vam ovo ne pomogne i ne možete bez terapije, nemojte napamet da je uzimate, alergolog će vas na osnovu simptoma najbolje posavetovati i dati vam adekvatnu terapiju.

stilkurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti