Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nakon više od dve decenije 15-godišnja Anja Jovanović i 16-godišnji Milan Gagić osvojili su zlatnu i bronzanu medalju i tako Novi Sad upisali opet na mapu ovog sporta

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Šahovski klub “Bubamara” ima čime da se ponosi. Novi omladinski šampion Srbije 2021. godine je Milan Gagić, sa 6,5 poena. Sa istim brojem poena prvenstvo je završio i Dejan Omorjan, takođe mladi Novosađanin. Treće mesto, sa 5,5 poena, osvojila je Anja Jovanović.

Milan Gagić, učenik Elektrotehničke škole, krenuo je na šah sa 6 godina. Od tada ga ne napušta, a pre dve godine na turniru je pobedio i 84-godišnjaka. Ne priča mnogo, ali na ploči sve pokazuje. Višestruki je nosilac medalja sa međunarodnih takmičenja- ima 10 pehara i preko 20 medalja.

Milan ima 16 godina, a šah je počeo da igra pre deset godina; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Anja Jovanović, treća na prvenstvu od devet učesnica, kreće u gimnaziju. Iza sebe ima devet godina iskustva, a sa samo 7 godina krenula je na takmičenja.

-Pred turnir sebi kažem da moram da odigram najbolje što mogu, pa kako bude. Najveće uspehe imam sa državnih prvenstava, šest puta sam bila prvakinja Vojvodine i tri puta državna prvakinja. Išla sam na evropska i svetska takmičenja- rekla je za NS Uživo Anja.

Šah je zavolela uz oca, kada je imala sedam godina; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Njihov trener, velemajstor Aleksandar Kovačević, ističe da su oni odlična deca, vredna, a pre svega skromna.

-Oni su pokazali da su najbolja deca koja trenutno imamo u državi u šahu. Postoji stereotip da su šahisti inteligentniji od drugih ljudi, ja ne mogu da se složim s tim. Možda imaju više strpljenja i interesovanja prema toj igri, mogu duže i bolje da se fokusiraju- rekao je trener.

Omladinsko prvenstvo Srbije u šahu bilo je od 3. do 8. avgusta u Novom Sadu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Očekuje ih Evropsko prvenstvo u brzopoteznom u decembru, čija je organizacija poverena Novom Sadu, ali i niz takmičenja koja počinju na jesen.

-Ovo prvenstvo je bilo za takmičare do 20 godina. Oni su uspeli da osvoje turnir igrajući sa starijima od njih. Takav uspeh nismo imali dvadesetak godina, da neko postane prvak države sa 15, 16 godina- istakao je Kovačević.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments